EK 2021 start in Rome met wedstrijd Turkije vs Italië
11 Jun 2021, 10:36
foto


Het Europees Kampioenschap Voetbal (EK) 2021 gaat vandaag van start in Rome. Turkije en Italië uit Groep A bijten de spits af in het 24-landen toernooi dat duurt tot 11 juli. Naast deze twee landen strijden ook Wales en Zwitserland in Groep A voor een plek in de achtste finales van het EK voetbal.

In principe zou het EK worden gespeeld in 2020, maar door de Covid-19-pandemie is het met een jaar verschoven. Voor het eerst zullen 24 landen strijden om de EK-beker. Tijdens EK 2016 was de strijd weggelegd voor 16 landen. Portugal is regerend Europees kampioen. Het versloeg gastland Frankrijk in de finale na verlenging met het kleinste verschil, 1-0.

Antoine Griezmann scoorde zes maal in zeven wedstrijden en werd zo de topscorer van EK 2016. Alleen zijn landgenoot Michel Platini deed het beter met negen doelpunten in vijf wedstrijden tijdens EK 1984. Platini is tot nog toe EK-topscorer aller tijden.

EK 2021 wordt in elf steden gespeeld in elf verschillende landen. De basiskampen van de verschillende ploegen liggen verspreid over heel Europa.

Frankrijk is topfavoriet voor de titel Europees Kampioen 2021, gevolgd door Engeland en België. Daarnaast moet rekening worden gehouden met Portugal, Spanje, Italië en Duitsland. Voor ieder ander land dat het EK 2021 wint, zal dat een enorme stunt zijn.

De Duitsers en Spanjaarden hebben de meeste EK-titels gewonnen sinds het toernooi begon in 1960. Ze wonnen elk drie keer. De Duitsers eindigden drie keer op de tweede plaats en drie keer op de derde plaats. Spanje eindigde ook een keer op de tweede plaats. Frankrijk won het EK twee keer, eindigde een keer op de tweede plaats en een keer op de derde plaats.

De wedstrijd tussen Turkije en Italië wordt om 16.00 Surinaamse tijd gespeeld. Morgen zijn er drie wedstrijden; in Groep A treffen Wales en Zwitserland elkaar in Bakoe (Azerbeidzjan) en in Groep B spelen Denemarken en Finland tegen elkaar in Kopenhagen (Denemarken), terwijl België en Rusland hun wedstrijd spelen in St. Petersburg (Rusland).
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April