Vakbeweging niet gekend bij koopkrachtversterking
08 Jun 2021, 00:00
foto
C-47 voorzitter Robby Berenstein


Robby Berenstein, voorzitter van C-47, vindt het niet in de haak dat de regering zonder te onderhandelen met de vakbeweging, koopkrachtversterkende maatregelen genomen heeft. Pas woensdag is de vakbeweging uitgenodigd om te horen wat het besluit is dat de regering heeft genomen. De vakbeweging heeft geen inbreng gehad in de hoogte van de koopkrachtversterking. Bovendien gaat het alleen om een tegemoetkoming aan ambtenaren. Er was ook gevraagd om de belastingschijven te verruimen en een nieuw minimumloon vast te stellen, zegt Berenstein in gesprek met Starnieuws.

De vakbondsleider merkt op dat velen het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Mensen die op dagbasis verdienden, hebben geen inkomsten door de lockdown. Een groot deel van de werkers is niet georganiseerd. Waar er een vakbeweging is, wordt er onderhandeld met de directies. Veel mensen kunnen nergens terecht voor een koopkrachtversterking. De inflatie heeft de koopkrachtversterking die gegeven wordt al achterhaald, meent Berenstein.

De douanekoers is van SRD 14.92 voor de US$ gegaan naar bijkans SRD 21. Dit betekent dat goederen in de winkels veel duurder zullen worden. Afgelopen maand zijn nagenoeg alle prijzen in de winkels omhoog gegaan. Berenstein vindt dat de regering met de vakbeweging om de tafel moest zitten, voordat eenzijdig besluiten werden genomen. Ravaksur is bijeengekomen om een eenduidig voorstel te doen over onder andere de aanpassing van de belastingschijven. De Loonraad was ook bezig met exercities om te komen tot een minimumloon. Berenstein weet niet of er al een voorstel is gedaan aan de regering.

De ontwikkelingen rond de koers, zullen niet alleen impact hebben op de samenleving, maar ook op de begroting van de overheid. Ook de regering zal meer moeten neertellen voor stroom, water, brandstof en diverse goederen. Berenstein merkt op dat met al de verhogingen die in aantocht zijn, de koopkrachtversterking die de regering zal geven, een doekje voor het bloeden wordt.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April