Column: De patiënt - het volk - moet blijven leven
08 Jun 2021, 00:59
foto
Sinds de introductie van de SRD in 2004 is de waarde van de nationale munt alleen maar verminderd. Van SRD 2.80 voor de US-dollar moet nu SRD 21 worden neergeteld.


Een beetje voelen, ruiken en piepen aan de cadeautjes die de president beloofd heeft aan het volk rond 9 juni is altijd spannend. Nog een paar uren hoop, zijn goed voor de stress-situatie die ademnood geeft. De harde tijden die het overgrote deel van het land meemaakt, zullen erger worden wanneer het IMF het scalpel zal inzetten in het lichaam, terwijl de patiënt verdoofd en weerloos op de operatietafel ligt. De definitieve deal met het IMF zal in juli zeker doorgaan nu de koers op basis van vraag en aanbod - tot zelfs drie keren per dag - wordt vastgesteld.

De Centrale Bank van Suriname zal de teugels strak in handen houden, omdat ze ook een speler is op de markt. Exporteurs moeten nog steeds 30% retentiedollars inwisselen, goudbedrijven verkopen aan de bank en de enkele staatsbedrijven die deviezen hebben, zullen echt niet naar de cambio's gaan. Op de eerste dag van de 'vrije markt koers' is duidelijk gebleken dat velen de kat uit de boom kijken. Geen enkele schaap, geit en koe is nog over de dam gegaan.

De reële koers is rond de SRD 22, maar uiteindelijk is tot 3 x toe deze niet boven de SRD 21 voor de US-dollar gesprongen. Het is op de eerste dag al duidelijk: er zal alles aan gedaan worden om de koers te stabiliseren tussen SRD 19 en SRD 21... Dat is de gedevalueerde waarde van de SRD. Mensen die het geld (valuta) beheersen, zullen echt niet toestaan dat de koers omlaag gaat. De geschiedenis van de wisselkoers heeft dat al aangetoond.

De SRD zag het levenslicht in januari 2004 en was SRD 2.80 goed voor een US-dollar. In januari 2011 volgde de eerste devaluatie, waarbij voor US$ 1 SRD 3.35 moest worden neergeteld. In november 2015 werd de aankoopkoers vastgesteld op SRD 3.96 per US-dollar en de verkoopkoers op SRD 4.04 per US-dollar. Daarna volgde een periode van dollarveilingen, waarbij miljoenen is gepompt om de koers te beheersen, maar de waarde van de SRD werd niet behouden en fluctueerde rond de SRD 5.70. Eind 2016 moest SRD 7.52 neergeteld worden voor de Amerikaanse munteenheid. Op 22 september 2020 devalueerde de regering-Santokhi voor de eerste keer de nationale munteenheid met 86% naar SRD 14.29. Nu hikt de officiële koers tegen de SRD 21 voor de US-dollar aan.

Midden in de misère rond Covid-19, waarbij velen geen inkomsten hebben door de maatregelen en nauwelijks in staat zijn het dagelijkse brood op tafel te leggen, blijft het doorregenen. Een zegen kan het niet genoemd worden, want ook de aanplant en zelfs moestuintjes zijn vernietigd. De inflatie in een jaar tijd (april 2020-april 2021) was 44.4% (het binnenland is hierbij niet meegenomen). De drastische prijsverhogingen van mei zitten hier niet bij.

President Chan Santokhi zal de cadeautjes uitdelen. De ambtenaren, met een inkomen tot SRD 4.000 zullen de grootste koopkrachtinjectie krijgen. Maar helaas is de geldontwaarding veel meer dan de injectie. Ook de AKB, AOV, pensioenen, financiële bijstand, uitkering aan mensen met beperking mag tegemoet gezien worden. In juli zullen de EBS en SWM-tarieven de lucht in gaan, maar niet voor mensen die fase 1 en 2 aansluitingen hebben en niet veel stroom gebruiken. Ook voor gewone huishoudens zal het watertarief niet verhoogd worden. Aan stijging van de prijzen van goederen in de winkels kan echter niet veel worden gedaan. De IMF-/Herstelplan-operatie is nodig want patiënt economie is doodziek. Laten we bidden dat de operatie succesvol is zonder dat de patiënt bezwijkt. Immers, hoop doet leven.

Nita Ramcharan
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April