Mexico: Tegenslag president bij parlementsverkiezingen
07 Jun 2021, 09:42
foto
Een inheemse Wixarika-vrouw brengt haar stem uit in een stembureau tijdens tussentijdse verkiezingen in de Mezquitic-gemeenschap, de Mexicaanse deelstaat Jalisco. (Foto: AFP) Mexico


De coalitie van president Andres Manuel Lopez Obrador zal de tweederde meerderheid niet halen die nodig is voor grote hervormingen. Uit een officiële prognose van de resultaten van de zondag gehouden parlementsverkiezingen, blijkt dat Mexicanen hebben gestemd om de macht van president Andres Manuel Lopez Obrador te beteugelen. Zijn Morena-partij en bondgenoten krijgen een meerderheid, maar geen tweederde, waardoor het moeilijker wordt om substantiële hervormingen door te voeren.

Het Nationaal Kiesinstituut (INE) schat dat de regerende coalitie tussen 265 en 292 van de 500 zetels in het Lagerhuis zal winnen, minder dan de tweederde meerderheid die nodig is om grondwetswijzigingen door te drukken.

Lopez Obrador, die beloofd heeft Mexico te transformeren met een hervorming van de politiek en de economie, heeft gespeeld met grondwetswijzigingen om staatsenergiebedrijven te beschermen.

Naast de stem voor het Lagerhuis van het Congres, kozen Mexicanen tijdens de verkiezingen van zondag 15 staatsgouverneurs en staatswetgevers. De stembusgang wordt gezien als een referendum over het beleid van Lopez Obrador en zijn opschudding van de Mexicaanse instellingen.

Opiniepeilingen van de afgelopen dagen toonden aan dat Morena de meeste van de 15 gouverneurszetels won. De resultaten worden later verwacht.

De verkiezingen vonddn plaats te midden van de Covid-19-pandemie en een golf van politiek geweld waarbij meer dan 90 politici zijn vermoord sinds het verkiezingsproces in september begon. Twee hoofden en andere menselijke resten werden zondag achtergelaten bij stembureaus in de Mexicaanse grensstad Tijuana, zeiden de autoriteiten.

Een uur nadat de verkiezingen waren begonnen, gooide een man een hoofd naar een stembureau, waardoor de stemming werd onderbroken omdat de politie werd gebeld, zeiden openbare aanklagers in de deelstaat Baja California.

Een paar uur later, bij een ander stembureau in hetzelfde gebied, liet een man nog een hoofd achter en verscheurde menselijke resten in een houten kist die naast de stembussen was geplaatst. Volgens de Baja California Prosecutor's Office werden meer menselijke resten ontdekt in zakken in de buurt van een derde stembureau.

Lopez Obrador kwam na een verpletterende overwinning aan de macht in 2018. Hij heeft sindsdien geprobeerd meer middelen naar de arme en belangrijke infrastructuurprojecten te kanaliseren en de rol van de staat in de energie-industrie uit te breiden. Hij heeft ook de overheidskosten verlaagd.

Critici zeggen dat hij institutionele checks and balances heeft uitgehold.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April