Asabina oneens met bejegening granman Aboikoni
07 Jun 2021, 13:31
foto
BEP-fractieleider Ronny Asabina.


"Wij maken ons zorgen over de bejegening die het Saamaka stamhoofd krijgt van de regering. Voor zover wij hebben kunnen nagaan is enig gezond contact vooralsnog uitgebleven, ondanks toenadering van het stamhoofd. Wij schrokken ons een aap toen wij recentelijk bij monde van de president moesten vernemen dat de regering alle partijen zal horen om vervolgens tot een besluit te komen. Gaarne vernemen wij om welke partijen het gaat." Dit zei BEP-fractieleider Ronny Asabina tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen die morgen worden voortgezet. Hij merkte op dat de regering op verschillende brieven van granman Albert Aboikoni van Saamaka, niet heeft gereageerd.

Asabina merkte op dat vicepresident Ronnie Brunswijk bij meerdere gelegenheden aangegeven heeft zich niet te zullen inlaten met de kwestie van het stamhoofd der Saramacaners. "Hier in het parlement heeft minister Mathoera van Defensie op een indringende vraag van mij - naar mijn inziens een diplomatisch antwoord - aangegeven dat de regering het traditioneel gezag erkent en meer nog als partner ziet. Onze vraag met al deze tegenstrijdige antwoorden en reactie is welk belang hiermee wordt gediend. De vraag is ook of de president reeds gereageerd heeft op meerdere brieven van Gaaman Albert Aboikoni. Al met al is de verwarring voor ons nog steeds compleet, ook na de statement van de president over deze case. De centrale vraag is of de Saamaka stam in de ogen van het centraal gezag stuurloos is".

De vraag die de BEP-fractieleider ook bezighoudt, is welke invloed deze patstelling zal hebben in het proces om te komen tot de oplossing van het grondenrechtenvraagstuk. "Een ding moet duidelijk zijn, de stam der Saramaccaners is de grootste stam onder de marronsamenleving. Hun leef- en woongebied is relatief het meest ontwikkeld en bewoond," voerde Asabina aan. Hij merkte op dat er een belofte is gedaan dat deze maand duidelijkheid zou komen in het grondenrechtenvraagstuk.

Volgens de politicus heeft de vorige regering op dit gebied baanbrekend en historisch werk verzet, er is een conceptwet grondenrechten opgesteld en als iniatiefwet ingediend. Vrij recentelijk is de iniatiefwet opnieuw ingediend door Assembleeleden van de oppositie, de NDP- en BEP-fractie. "Zulks hebben wij gedaan vanuit onze verantwoordelijkheid, maar meer nog het belang en noodzaak die wij hechten aan de oplossing van dit vraagstuk. Wij blijven erbij dat oplossing van het grondenrechtenvraagstuk, of beter gezegd, wettelijke erkenning van de collectieve rechten van de Surinamers die in stamverband wonen, geen verliezers, maar alleen winnaars zal opleveren," benadrukte Asabina.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April