Nurmohamed: SRD 100 miljoen voor wateroverlast is op
05 Jun 2021, 14:34
foto
Op Sipaliwini na zijn in alle districten trenzen en kanalen opgeschoond. Het probleem vereist structurele aanpak maar er zijn geen middelen ervoor.


Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) deelt mee dat de SRD 100 miljoen die is uitgetrokken om de wateroverlast aan te pakken, op is. Er is aan het ophalen en opschonen van kanalen tot nu toe bijkans SRD 43 miljoen uitgegeven. Maar op sommige plekken stroomt het overtollige water toch niet weg. In het binnenland stijgt het water in de rivieren weer. De zware regens zullen voorlopig ook niet stoppen. Voor de boeren die schade hebben geleden is SRD 50 miljoen uitgetrokken. Er zijn 1.500 boeren geregistreerd. Maar er zijn nog meer die hulp nodig hebben.

Om het overtollige water te laten wegtrekken moet er meer gedaan worden dan ophalen van kanalen en trenzen. De infrastructuur is gewoonweg niet berekend op de huidige wateroverlast. Ook hebben andere problemen met verschillende oorzaken zich door de jaren heen opgestapeld en laten zich nu gelden, geeft Nurmohamed aan. Voor alles is er een oplossing maar er is bijzonder veel geld nodig, benadrukt hij. Op de begroting is er geen ruimte meer, deelt de minister mee.

Op een persconferentie is de stand van zaken gepresenteerd van acties ondernomen vanaf 26 april. Op Sipaliwini na, zijn in alle districten  tot nu toe meer dan 770 km aan lozingen opgehaald. Er zijn daarvoor 60 machines per week ingezet. Het meeste werk heeft in Commewijne plaatsgevonden; 245 km. Gevolgd door Saramacca met 182 km, Wanica 130 km, Nickerie 96 km, Marowijne 55 km, Paramaribo 49 km, en Coronie 13 km.  Uit Para zijn er nog geen cijfers bekend. Nog niet alle plekken zijn aan de beurt gekomen.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij deelt mee dat er 1.500 boeren zijn geregistreerd. Zij kunnen tappen uit een schadefonds van SRD 50 miljoen. De registratieperiode is afgesloten maar er zijn nog meer boeren die zich willen aanmelden. Uit het binnenland moeten er ook nog aanvragen komen. Sewdien zegt dat alvast begonnen zal worden met uitkeringen aan de eerste groep van 1.500. De boeren zullen niet voor de 100 procent gecompenseerd kunnen worden, benadrukt de bewindsman.

“De begroting van SRD 100 miljoen voor ontwatering is eigenlijk al op,” geeft Nurmohamed aan. “Hoe moet ik die volgende pomp en sluis repareren? Dat is wel de harde realiteit. Als we die schulden van 4 miljard niet hadden dan waren alle problemen opgelost. OW heeft een schuld van 700 miljoen. Als dat er niet was konden we morgen al werken aan de problemen. Ik weet niet hoe morgen verder moeten gaan. Kanalen opgehaald 40 miljoen, voor LVV 50 miljoen. Het geld is op.”  

Nurmohamed deelt mee dat hij en enkele collega-ministers in het buitenland financiële hulp aan het zoeken zijn.  Hij heeft een prioriteitenlijst opgesteld voor projecten om de volgende wateroverlast redelijk het hoofd te kunnen bieden. Het kostenplaatje is US$ 350 miljoen. De gebieden die het meest geplaagd worden door wateroverlast liggen laag. Daarvoor zijn omringende dijken en pompen de enige oplossingen, merkt Nurmohamed op. “Het is een kostbare zaak,” benadrukt hij. “Om bijvoorbeeld het probleem van Winti Wai voor altijd op te lossen is er US$ 20 miljoen nodig. Met de huidige koers is dat SRD 400 miljoen. En wij hebben SRD 100 miljoen gehad voor het hele land. Snapt u hoe groot het probleem is?”
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April