Israëlische premier vecht zijn mogelijke afzetting aan
03 Jun 2021, 18:44
foto
De Israelische premier Benjamin Netanyahu zal er alles aan doen om zijn functie die hij al twaalf jaar invult, te behouden. (Foto: Reuters)


De Israëlische Benjamin Netanyahu heeft uitgehaald naar een nieuw overeengekomen coalitie die hem na 12 jaar als premier uit de macht lijkt te gaan zetten. Netanyahu riep rechtse parlementsleden op om te voorkomen dat de coalitie aantrad.

Acht oppositiepartijen bereikten woensdag laat een akkoord om samen een nieuwe regering te vormen. Maar de groep, uit het hele politieke spectrum van Israël, heeft nog steeds parlementaire steun nodig om aan te treden.

In zijn eerste opmerkingen sinds de coalitie werd aangekondigd, drong Netanyahu er bij de leden - "die met rechtse stemmen zijn gekozen" - van de Knesset (parlement) op aan om zich tegen de coalitie te verzetten. In een bericht op Twitter bekritiseerde hij hen als "links" en "gevaarlijk".

Hij heeft de voorgestelde nieuwe regering eerder de "fraude van de eeuw" genoemd en zei dat het de staat en het volk van Israël in gevaar bracht.

Waarnemers hebben al opgemerkt dat Netanyahu waarschijnlijk zal proberen te voorkomen dat de groep de steun krijgt die het nodig heeft. Hij slaagde er niet in zijn eigen coalitie te vormen ondanks dat zijn Likud-partij de meeste zetels won bij de stemming in maart.

De coalitie, gevormd door Yair Lapid, leider van de centristische Yesh Atid-partij, heeft de parlementaire stemming nodig voordat ze wordt beëdigd. Het is onduidelijk hoe lang dit zal duren en er is nog steeds een kans dat deze nieuw gevormde alliantie op zijn kop wordt gezet door afvalligheid.

Lapid, wiens partij tweede werd bij de verkiezingen, belde woensdagavond president Reuven Rivlin om hem te laten weten dat het akkoord was bereikt. Hij beloofde een regering te vormen die "in dienst zou staan ​​van alle Israëlische burgers... haar tegenstanders zou respecteren en er alles aan zou doen om alle delen van de Israëlische samenleving te verenigen en te verbinden".

Lapid zal echter niet meteen premier worden. Volgens een rotatieregeling zou het hoofd van de rechtse Yamina-partij, Naftali Bennett, eerst als premier dienen voordat hij het in augustus 2023 aan Lapid overhandigt.

De coalitieleden bestrijken het volledige spectrum van de Israëlische politiek met weinig gemeen, afgezien van hun plan om Netanyahu te vervangen. Voor het eerst in decennia zal de regering een Israëlisch-Arabische partij opnemen.

Een foto die door de Israëlische media werd verspreid, toonde Lapid, Bennett en Mansour Abbas, leider van de Arabisch-islamistische Raam-partij, die de overeenkomst ondertekenden, een deal die velen voor onmogelijk hielden.

Als de coalitie er niet in slaagt de steun van een meerderheid in de Knesset met 120 zetels te winnen, bestaat het risico van een vijfde verkiezing in twee jaar. Alle acht partijen waren nodig om de meerderheid van 61 zetels veilig te stellen.

De reacties op de overeenkomst zijn gemengd. Volgens persbureau AFP hebben andere partijen die Israëlische Arabieren vertegenwoordigen - die 20% van de bevolking uitmaken - gezegd dat ze zich zullen verzetten tegen een regering onder leiding van Bennett, die het concept van een Palestijnse staat verwerpt.

Ondertussen hebben ook rechtse politici hun zorgen geuit. "Links viert feest, maar het is een zeer trieste dag voor de staat Israël", schreef Miki Zohar, een prominent Likud-lid op Twitter, en zei dat de rechtse partijen in de coalitie "zich moesten schamen".

Maar elders was er gejuich. Demonstranten die het ontslag van Netanyahu hadden geëist, dansten op straat. Sommigen waren gewoon opgelucht bij het vooruitzicht dat er een einde zou komen aan de politieke onrust waardoor Israël in slechts twee jaar vier verkiezingen heeft gehouden, terwijl politici worstelden om iemand te vinden om zich achter te verenigen.

"Ik denk dat de politieke situatie te lang in een impasse heeft gezeten", zei demonstrant Zvi Yosef tegen persbureau Reuters. "We moeten iets nieuws proberen, ook al is het een beetje eng en is er veel onbekends. Maar op dit moment zie ik geen andere optie."

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April