Brazilianen slaan op potten uit onvrede met Covid-19-situatie
03 Jun 2021, 13:13
foto
Brazilianen slaan op potten en pannen om hun ongenoegen kenbaar te maken over de aanpak van de Covid-19-pandemie in het land. (Foto: Reuters)


In verschillende steden in Brazilië sloegen personen op potten en pannen, toen president Jair Bolsonaro de natie toesprak. De nieuwe protesten komen slechts enkele dagen nadat demonstranten de straat op gingen vanwege zijn aanpak van de coronaviruspandemie, die tot nu toe bijna een half miljoen mensen in het land heeft gedood.

De laatste paar dagen waren moeilijk voor Bolosonaro, wiens populariteit al was afgenomen te midden van aanhoudend hoge dagelijkse Covid-19-doden en infecties. Alleen al op woensdag zijn volgens overheidsgegevens bijna 100.000 Brazilianen getroffen door het coronavirus en zijn er 2.507 overleden.

Eerder op de dag keurde het Hooggerechtshof van het land een strafrechtelijk onderzoek goed naar de minister van Milieu van Bolsonaro wegens vermeende bemoeienis met een politieonderzoek naar illegale houtkap. In de televisietoespraak van woensdag vatte Bolsonaro kort enkele van de recente prestaties van zijn regering samen en beloofde hij een sterke economische groei voor de toekomst, maar hij presenteerde geen nieuwe informatie.

Duizenden namen zaterdag deel aan protesten in minstens 16 steden in het hele land, georganiseerd door linkse politieke partijen, vakbonden en studentenverenigingen.

Tekort vaccin
In Sao Paulo, de grootste stad van Brazilië, blokkeerden duizenden mensen met maskers een van de grootste lanen van de stad, terwijl een grote ballon Bolsonaro als een vampier afbeeldde.

Sommige protesten, zoals die in Rio de Janeiro, omvatten afbeeldingen van de voormalige linkse president Luiz Inacio Lula da Silva, die naar voren is gekomen als de belangrijkste uitdager van Bolsonaro bij de verkiezingen van 2022, met de presidentiële sjerp.

Video's die woensdagavond op sociale media circuleerden, toonden skylines in het hele land met een soundtrack van luid gebons en gescandeerde veroordeling van Bolsonaro.

In de korte avondtoespraak zei Bolsonaro, die in het verleden de spot heeft gedreven met maskers en vaccins, dat alle Brazilianen die een vaccin wilden, er voor het einde van het jaar een zouden kunnen krijgen.

Maar 's avonds heeft het nationale ministerie van Volksgezondheid het aantal Covid-19-vaccins dat het in juni zal ontvangen, verlaagd met ongeveer vier miljoen doses. Dinsdag kreeg de regering van Bolsonaro een lichte lift nadat werd aangekondigd dat de economie van het land met 1,2 procent groeide ten opzichte van het vierde kwartaal, wat iets hoger was dan verwacht.

Bij meer dan 16,6 miljoen Brazilianen is het virus vastgesteld, met officieel minstens 465.000 doden. Bijna 46 miljoen mensen, wat neerkomt op bijna 22 procent van de bevolking, hebben ten minste één dosis van het Covid-19-vaccin gekregen, terwijl 22,3 miljoen, of 10,6 procent van de bevolking, volledig zijn gevaccineerd, volgens Our World in Data, dat is samengesteld door de Universiteit van Oxford.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April