Caribisch Gebied krijgt opnieuw actief orkaanseizoen
02 Jun 2021, 16:40
foto
Het Atlantisch Orkaanseizoen 2021 zal waarschijnlijk 13 tot 30 benoemde stormen brengen.


Het Caribisch gebied maakt zich op voor weer een actief Atlantisch orkaanseizoen, verergerd door de aanhoudende uitdagingen en beperkingen van de Covid-19-pandemie en de nasleep van een grote vulkaanuitbarsting. De drievoudige klap van hydro-meteorologische, gezondheids- en geologische risico's heeft de noodzaak benadrukt van vroegtijdige waarschuwingen voor meerdere gevaren op eilanden in de frontlinie van klimaatverandering en de vele gevolgen ervan. Het onderstreept ook eens te meer de noodzaak van regionale samenwerking, die wordt belichaamd door WMO's Hurricane Committee for North and Central America and the Caribbean.

Het orkaanseizoen begint officieel op 1 juni en duurt tot en met 30 november. NOAA's Climate Prediction Center voorspelt een kans van 60% op een seizoen boven normaal, met een waarschijnlijk bereik van 13 tot 20 benoemde stormen (winden van 63 km/u of hoger), waarvan 6 tot 10 orkanen kunnen worden (winden van 119 km/u of hoger), inclusief 3 tot 5 grote orkanen (categorie 3, 4 of 5; met winden van 179 km/u of hoger).

Veel delen van de regio zijn aan het herstellen van het recordbrekende Atlantische orkaanseizoen 2020, dat een recordaantal van 30 tropische stormen kende, waaronder 13 orkanen en zes grote orkanen. Ook het Caribisch gebied werd zwaar getroffen tijdens het seizoen 2019 en – met name – het seizoen 2017.

"Ontwikkelingslanden en kleine eilanden in het Caribisch gebied en Midden-Amerika worden steeds kwetsbaarder voor de gevolgen van tropische cyclonen, die jaren van sociaal-economische ontwikkeling in een paar uur tijd teniet kunnen doen. In 2020 zagen we dit opnieuw met tragische gevolgen", zegt Evan Thompson, voorzitter van WMO's Regional Association IV.

"We kunnen deze ongelooflijke natuurkracht niet voorkomen, maar we hebben wel de macht om het verlies van mensenlevens en eigendommen te minimaliseren door geavanceerde voorspellingen en waarschuwingen en sterke regionale coördinatie en samenwerking", zegt Thompson, hoofd van de nationale meteorologische dienst van Jamaica.

Caribische eilanden met steil terrein lopen een groot risico op aardverschuivingen en modderstromen door zware regenval en vulkanisch puin. Orkaanwinden zijn het sterkst op grotere hoogte dan aan de oppervlakte, dus hoger terrein heeft het extra windgevaar.

Meteorologische diensten zullen tijdens het seizoen 2021 nauw samenwerken met gezondheidsautoriteiten om de paraatheids- en gereedheidsplannen aan te passen aan de nieuwe omstandigheden en uitdagingen om een ​​effectieve gezondheidsrespons te garanderen tijdens dit complexe scenario.

De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie zal rampenplannen bespreken tijdens een bijeenkomst op 10 juni. Uitdagingen voor de gezondheidssector zijn onder meer de moeilijkheden om sociale afstand en volksgezondheidsmaatregelen te garanderen in overvolle opvangcentra, wat resulteert in een hoger risico op overdracht van Covid-19, evenals een grotere vraag naar gezondheidsdiensten voor een grotere groep kwetsbare bevolkingsgroepen. Dit komt bovenop het traditionele risico van vernietiging van gezondheidsfaciliteiten en een toegenomen vraag als gevolg van extreem weer.

De uitbarsting van La Soufriere op St Vincent & The Grenadines zorgt voor extra uitdagingen voor het nieuw Atlantisch Orkaanseizoen.
Vulkaanuitbarsting
 Om de complexiteit nog groter te maken, veroorzaakte de recente uitbarsting van de vulkaan La Soufrière op St. Vincent verplaatsing en ontwrichting op het Caribische eiland, vernietigde de infrastructuur en de hele economische basis, en veroorzaakte vulkanisch puin, waarbij asdaling in het bijzonder het nabijgelegen Barbados nadelig beïnvloedde, en St Lucia. De as werd tot in Europa en Azië vervoerd.

Een aanzienlijke hoeveelheid as werd in drainageputten getransporteerd, waardoor de kans op overstromingen op gemeenschapsniveau tijdens het regenseizoen toenam. Naast as die vele stranden bedekt, hebben lava stromingen en overstromingen aanzienlijke hoeveelheden materiaal naar het mariene milieu gebracht die moeten worden aangepakt door modellering en monitoring.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April