Column: Covid-19 is alleen samen te verslaan
01 Jun 2021, 00:59
foto
In veel winkels was het brood als eerste op. Mensen in de rij bij Fernandes aan de Kernkampweg.


In de maand mei die zojuist is afgesloten, zijn 98 levens abrupt beëindigd door Covid-19 en 4.591 mensen zijn besmet geraakt. Maandag zijn 10 doden te betreuren. 302 mensen zijn gestorven in ruim een jaar tijd. Code Paars voor het land en code Zwart voor ziekenhuizen moesten zelfs eerder worden afgekondigd. Niet iedereen die naar adem snakt, kan op de Intensive Care Units terecht voor meer kans op overleving. Artsen zijn gedwongen keuzes te maken over wie een Intensive Care bed krijgt en wie niet. Zij moeten beslissen over leven en dood, terwijl zij er in de eerste plaats zijn om levens te redden. De ziekenhuizen zijn overvol en de zorgverleners lopen op hun tandvlees. Hoe schrikwekkend de cijfers ook zijn, de ernst van de situatie lijkt niet door te dringen tot de grijze cellen van grote delen van de samenleving.

Hoe kan het ook anders, er wordt niet geluisterd naar de langdradige inleidingen van de vele ministers die hun ego's willen strelen op persconferenties. In een crisis moet meer gehandeld dan gepraat worden. Een ellenlange opsomming van de half-zachte maatregelen maakt ook dat mensen de kluts kwijtraken. De wijze waarop de Covid-19-crisis wordt aangepakt, wekt veel wrevel op. Maatregelen worden in enkele uren, nadat ze voor paniekaanvallen hebben gezorgd, weer ingetrokken. Net het aan- en uitdraaien van de kraan. Eerst wil je water en dan wanneer het vrijelijk stroomt, wil je het ineens niet meer. Het is duidelijk dat de regering geen plan van aanpak heeft, terwijl deskundigen afhaken omdat ze onvoldoende worden gehoord.

Nee, de taferelen die zich maandag hebben afgespeeld, hebben het virus alleen maar gestimuleerd om er maar op los te gaan. Mass spreading! Mensen zijn als een losgeslagen horde op straat gegaan, alsof de deuren van alle privé gevangenissen met kracht en geweld zijn opengebroken. Zelfs de regen was niet in staat mensen thuis te houden. Nog voordat de winkels opengingen, was er al een rijvorming. Met pakken brood kwamen mensen uit de winkels, alsof het de laatste dag was waarop nog brood gebakken zou worden. In een uur tijd was er al geen brood meer te vinden. Mensen hebben geld ontvangen en hebben massaal gehamsterd, waardoor diverse levensmiddelen niet meer te krijgen waren. Zelfs de spijsolie ging voor SRD 50! grif over de toonbank.

In de stromende regen wachten mensen op geld bij Western Union.

De volksgezondheid van het land is in groot gevaar. De aanpak van Covid-19 is geen partijpolitieke aangelegenheid. Zo kan het echt niet meer verder. De handen moeten aaneen worden geslagen, want het virus maakt geen onderscheid tussen oranje, paars, groen, geel, rood, wit, zwart of welke kleur van de regenboog dan ook. Het is goed dat de president zelf leiding geeft aan de crisis, maar alle partijen en vooral deskundigen moeten ook betrokken worden. De ernst van de zaak zal pas doordringen tot de massa's als ze geconfronteerd worden met de realiteit die dagelijks te merken is in de zorginstellingen.

Pas als er eenheid wordt gedemonstreerd, zal er kentering komen in de massale burgerlijke ongehoorzaamheid die maandag manifest was. Covid-19 zal alleen worden beheerst als de samenleving meewerkt. De animositeit moet ophouden en alle krachten dienen gebundeld te worden. Er is geen ruimte voor egotripperij. Er vallen letterlijk doden in het land. Het zou goed zijn als de openbare vergadering over Covid-19 aangevraagd door de fracties van de NDP en BEP, wordt gehouden. Het eindresultaat moet zijn dat alle partijen samen in eensgezindheid, met de algemene volksgezondheid voor ogen, optrekken tegen het dodelijke virus. De eenheid in de strijd tegen de grootste vijand op dit moment is belangrijk om de juiste snaar bij het volk te raken. Kapotmaken kun je in een oogwenk, maar het weer opbouwen, duurt generaties.

Nita Ramcharan
Advertenties