Maatregelen aangepast; geen gevaccineerden gestorven aan Covid
31 May 2021, 01:34
foto


De regering heeft heel wat aanpassingen aangebracht in de Covid-maatregelen die vrijdag zijn afgekondigd. Zo is het nu wel mogelijk voor landbouwers om hun groenten te oogsten en te verkopen op de maandag, woensdag en vrijdag. Diverse bedrijven zullen hun dienstverlening onder strenge protocollen verlenen. Ministers hebben zondagavond op een persconferentie weer benadrukt het belang van het vaccineren. Als dat niet het geval was, zou volgens minister Amar Ramadhin het sterftecijfer hoger zijn. Hij antwoordde op een vraag dat niemand in Suriname, die gevaccineerd is, is overleden aan Covid-19.

Enkele personen zijn na gevaccineerd te zijn, overleden. De bewindsman voert aan dat er onafhankelijk onderzoek is geweest, waaruit blijkt dat de vaccinatie niet de doodsoorzaak is. Er vindt ook internationaal onderzoek plaats als iemand binnen 14 dagen na te zijn gevaccineerd, komt te overlijden. Ramadhin vindt het erg dat mensen worden opgeroepen om zich niet te laten vaccineren. Hij benadrukte nogmaals dat de vaccins die Nederland doneert aan Suriname, nieuw aangemaakt zijn. Het gaat niet om afgedankte vaccins die Nederland niet gebruikt, maar naar Suriname stuurt.

Minister Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking), die ook vicevoorzitter is van de Raad van Ministers, heeft de aangepaste maatregelen op de persconferentie bekendgemaakt. Het Covid-crisisteam wordt geleid door president Chan Santokhi. Hierin hebben vicepresident Ronnie Brunswijk en Ramdin zitting. Daarnaast is er een cluster van ministers die zich ook ontfermt over de Covid-situatie. Ramdin deelde mee dat de communicatie met de samenleving wordt opgevoerd. Zodra vaccins beschikbaar zijn, zal een grootscheepse vaccinatiecampagne worden uitgerold. Ook zal vooruitlopend op de uitvoering van het Herstelplan en het IMF-programma een sociaal pakket worden bekendgemaakt dat verlichting moet brengen in de situatie.

Aangepaste maatregelen:
De media konden, ondanks aandringen, niet - zoals gebruikelijk - de beschikking krijgen over de tekst van de maatregelen die op de persconferentie werden aangekondigd door Ramdin. De maatregelen zijn vandaag ingegaan en duren tot en met 18 juni. De bewindsman deelde onder andere mee:
- U mag zich niet op straat begeven of bevinden. Voor de essentiële diensten zijn er uitzonderingen.
- Op meerdere plekken zijn er controleposten.
- Er geldt een samenscholingsverbod voor meer dan 5 personen.
- Feesten zijn verboden. Hierop zal er streng gecontroleerd worden.
- Niet meer dan 10 personen mogen tegelijk aanwezig zijn op rouwzittingen.
- Gebedshuizen zijn gesloten en 'thuis kerkdiensten' zijn eveneens niet toegestaan.
- Sportactiviteiten zijn verboden.
- Openbaar vervoer is niet toegestaan. Geregistreerde taxi's voor essentiële diensten en noodgevallen uitgezonderd.
- Mantelzorgers die geregistreerd zijn, kunnen hun werk blijven doen.
- Alle overheidskantoren zijn gesloten, behalve enkele uitzonderingen.
- Eetgelegenheden mogen wel bestellingen leveren van 8 uur tot 23.00 uur.
- Supermarkten, bakkerijen, drogisterijen, groentezaken, slagerijen, visverkoopbedrijven, veevoerverkoopbedrijven, petshops, landbouwwinkels, landbouwcoöperaties, pompstations en bouwmaterialenzaken mogen maandag, woensdag en vrijdag open zijn van 8.00 tot 16.00 uur. Bezorgen van levensmiddelen is alle dagen toegestaan.
- Per gezin mag 1 persoon (vanaf 18 jaar) boodschappen doen.
- Maximaal 10 personen mogen tegelijk in een zaak aanwezig zijn.
- Verkoop van agrarische producten langs de weg in stands is toegestaan op maandag, woensdag en vrijdag.
- Banken, verzekeringsmaatschappijen, cambio's, banken, geldtransactiekantoren, goudopkoopbedrijven zijn ook open op de drie dagen van 8.00 tot 14.00 uur.
- crèches en opvangcentra mogen open zijn voor kinderen van mensen die behoren tot de essentiële diensten.
- Apotheken, nierdialyse centra, laboratoria, prikpunten, röntgenklinieken, poliklinieken, zullen van 8.00 tot 16.00 uur van maandag tot en met zondag geopend zijn en bij spoedgevallen. 
- Dierenartsen, tandartsen, huisartsen, fysiotherapeuten, opticiens zullen alleen bij spoedgevallen open zijn. 
- Diverse bedrijven zijn open die essentieel zijn en daarvoor toestemming hebben.
- Reizigers die volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19, zullen in de periode 31 mei - 18 juni in staat gesteld worden om te reizen naar het buitenland. Ook uit het buitenland mogen volledig gevaccineerde personen het land binnenkomen. Dit is een nieuwe maatregel. Een negatief PCR-test moet overgelegd worden. Deze personen mogen in thuis quarantaine voor 7 dagen.
- Alle scholen en onderwijsinstellingen zullen tot nader order gesloten zijn.

De lijst met maatregelen is nog steeds niet beschikbaar van de media. Verwacht wordt dat na verdere aanpassing in de ochtend de maatregelen zullen worden vrijgegeven. Intussen zijn ze ingegaan.

Advertenties