Eerste Nederlandse medici deze week in Suriname
31 May 2021, 00:47
foto
Verpleegsters vervoeren een Covid-19-patiënt naar de Intensieve Afdeling van het St Vincentius Ziekenhuis. (Foto: Ranu Abhelakh)


Als alles volgens planning verloopt zal het eerste team met medisch personeel vanuit Nederland, vrijdag vertrekken naar Suriname. Het gaat volgens Denise Telgt, infectioloog bij het Radboud UMC, om verpleegkundigen, zaalartsen en IC-artsen. Telgt is één van de coördinatoren van de noodhulp. Minister Amar Ramadhin zei zondagavond dat de eerste groep vrijdag aankomt. Deze week wordt ook zuurstof verwacht uit Nederland.

De Surinaamse regering had een verzoek gedaan aan de Nederlandse autoriteiten om medische noodhulp nu de Covid-19-situatie in het land niet meer onder controle is. In de ziekenhuizen is er sprake van code zwart en voor het land zelf waar er een hoge besmettingsgraad is, geldt code paars. Een dreigende zuurstoftekort is afgewend door een spoedaankoop in Frans-Guyana. De container zuurstof is zondagmiddag aangekomen en zal leverancier Ingas de ziekenhuizen vandaag bevoorraden.

Suriname kampt met een tekort aan coronavaccins. Telgt zegt tegen de NOS: "We willen uiteindelijk tientallen mensen sturen en zijn nog op zoek naar medisch personeel." Mensen die willen helpen kunnen zich melden. Met name verpleegkundigen en IC-zaalartsen, roept Telgt op. "We vragen om twee weken inzetbaar te zijn", maar waarschuwt zij: "bedenk je wel: het wordt echt keihard. Er is daar nu een soort oorlogsituatie aan de gang."

Ofschoon het team zo snel mogelijk op het vliegtuig wil stappen, moeten nog praktische zaken worden geregeld, zoals visum en een logeeradres in Paramaribo. Ook de hulpmiddelen moeten worden verzameld. Telgt heeft eerder voor het Nederlandse ministerie geïnventariseerd wat er nog is in Suriname. Ze verwacht dat het ministerie een deel van de miljoenen mondkapjes die nu in Nederlandse pakhuizen liggen, ter beschikking zal stellen. "De collega's in Suriname hebben lijsten opgesteld met de medische hulpmiddelen die nodig zijn, het gaat om heel veel zaken, zoals beademingsapparatuur en zuurstof."

Maar Telgt hoopt vooral op vaccins. "Het is eigenlijk mijn missie om die zo snel mogelijk in Suriname te krijgen, ook al is het maar een kleine hoeveelheid. Het ministerie heeft mij nog geen uitsluitsel gegeven of ik er wat kan meenemen, het is ingewikkeld zeggen ze."

Minister De Jonge kondigde vrijdag aan dat hij eind juni of begin juli waarschijnlijk honderdduizenden AstraZeneca-vaccins naar Suriname stuurt. Er liggen al bijna een half miljoen doses op voorraad in Nederland. Volgens het ministerie zijn die doses allemaal nog nodig voor de tweede prik voor mensen in Nederland die al de eerste AstraZeneca-prik hebben gehad.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April