Brazilië: Landelijke protesten tegen Covid-19-reactie Bolsonaro
30 May 2021, 13:22
foto
Een protestdemonstratie in Rio de Janeiro tegen de aanpak Covid-19-pandemie van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. (Foto's
: Reuters)


Tienduizenden mensen in Brazilië hebben opnieuw een protestdemonstratie georganiseerd tegen president Jair Bolsonaro, met name tegen zijn chaotische aanpak van de pandemie, die meer dan 461.000 levens heeft geëist. In het centrum van Rio de Janeiro liepen zo'n 10.000 demonstranten met gezichtsmaskers door de straten, waarbij sommigen scandeerden "Bolsonaro genocide" en "Ga weg Bolsovirus".

Soortgelijke bijeenkomsten zijn ook gehouden in andere grote steden, de laatste in een golf van woede tegen Bolsonaro die maanden geleden begon. Na de Verenigde Staten heeft Brazilië het op één na hoogste Covid-19-dodental ter wereld.

Aan het begin van de pandemie verwierp Bolsonaro Covid-19 als "een kleine griep" en aangezien het dodental gestaag is gestegen, is hij op andere manieren doorgegaan met het opstuwen van de woede van mensen. Zo verzette hij zich tegen beperkingsmaatregelen en gezichtsmaskers, prijsde hij ineffectieve medicijnen aan, weigerde hij vaccinaties en speelde hij niet in op zuurstoftekorten waardoor patiënten zijn gestikt.

Een van de thema's van de bijeenkomst op zaterdag was hoeveel levens er zouden zijn gered als de regering van Bolsonaro eerder met de vaccinatiecampagne in Brazilië was begonnen. De vaccinatie gaat langzaam en sputtert vaak door gebrek aan benodigdheden.

"We moeten deze regering stoppen. We moeten zeggen 'genoeg is genoeg' '', zei zakenman Omar Silveira tegen AFP tijdens de bijeenkomst in Rio. Over Bolsonaro zei hij: "Hij is een moordenaar, een psychopaat. Hij heeft geen gevoelens. Hij voelt niet zoals wij. Hij kan de ramp die hij veroorzaakt niet waarnemen."

Demonstranten vielen Bolsonaro ook voor de ontbossing van de Amazone en dat hij inbeslagname van land van inheemse volkeren toestond. Ze zeiden dat de president geweld en racisme aanmoedigt.

Bijeenkomsten werden zaterdag gehouden in andere grote steden zoals de hoofdstad Brasilia, Salvador in het noordoosten en Belo Horizonte in het zuidoosten.

In de noordoostelijke stad Recife schoot de politie met traangas en rubberen kogels een straatbijeenkomst uiteen, zei de nieuwswebsite G1.

Brasilia beleefde de grootste bijeenkomst sinds het begin van de pandemie toen mensen naar het Congres marcheerden, waar een senaatscommissie onderzoek doet naar Bolsonaro's aanpak van de gezondheidscrisis.

De afgelopen twee weekenden hielden aanhangers van Bolsonaro- op zijn verzoek - demonstraties ter ondersteuning van hem toen zijn goedkeuringsscore kelderde tot een dieptepunt van 24 procent, volgens een peiling van Datafolha. Ongeveer 49 procent van de ondervraagden is voorstander van de ontzetting van Bolsonaro, terwijl 46 procent hiertegen is, aldus deze enquêteur.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April