PAHO-directeur: Covid-19 vernietigend voor vrouwen
28 May 2021, 14:43
foto


Meer dan 20 jaar vooruitgang bij het verminderen van sterfte en toenemende toegang tot gezinsplanning in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied dreigt teniet gedaan te worden. De voortdurende onderbreking van de gezondheidsdiensten voor vrouwen door Covid-19, vormt daar een zware dreiging voor. PAHO-directeur Carissa Etienne trekt aan de bel.

Vrouwen zijn vooral getroffen door onderbrekingen van reproductieve en maternale gezondheidsdiensten, zei ze. "Volgens schattingen van de VN zullen tot 20 miljoen vrouwen in het Pan-Amerikaanse gebied tijdens de pandemie hun geboortebeperking onderbroken hebben, hetzij omdat diensten niet beschikbaar zijn, hetzij omdat vrouwen niet langer de middelen zullen hebben om voor anticonceptie te betalen."
 
Zwangerschap en pasgeboren zorg zijn ook onderbroken in bijna de helft van de landen in het Pan-Amerikaans gebied, zei ze. Tegelijkertijd zijn zwangere vrouwen kwetsbaarder voor luchtweginfecties zoals Covid-19. Als ze ziek worden, hebben ze de neiging om ernstigere symptomen te ontwikkelen die intubatie vereisen, wat zowel de moeder als de baby in gevaar kan brengen.
 
"Als dit doorgaat, zal de pandemie naar verwachting meer dan 20 jaar vooruitgang bij het vergroten van de toegang van vrouwen tot gezinsplanning en het aanpakken van moedersterfte in de regio tenietdoen", zei Etienne. "Bijna alle moedersterfte is te voorkomen en zelfs het terugkomen op pre-pandemische niveaus van moedersterfte, die al hoog waren, kan meer dan een decennium duren."
 
Het moedersterftecijfer in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is tussen 2000 en 2017 gedaald van 96 naar 74 moedersterfte per 100.000 levendgeborenen, een algemene daling van 23,1%.

De roep van Etienne komt op de Internationale Dag van de Actie over de Gezondheid van Vrouwen, vandaag.  "We dringen er bij landen op aan om precies dat te doen - om actie te ondernemen. We kunnen beginnen door ervoor te zorgen, dat vrouwen en meisjes toegang hebben tot de gezondheidsdiensten welke ze nodig hebben - zoals seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten, en zorg voor zwangerschap en pasgeborenen - tijdens de Covid-19-respons."

De PAHO-directeur voegt eraan toe: "We moeten niet vergeten, dat de uitdagingen en ongelijkheden waarmee we werden geconfronteerd voorafgaand aan Covid-19 niet zijn verdwenen tijdens de pandemie - ze zijn alleen maar erger geworden en kunnen niet over het hoofd worden gezien. Daarom moeten we de bescherming van de levens van vrouwen tot een collectieve prioriteit maken."
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March