Besparen in de gezondheidszorg
28 May 2021, 09:33
foto


Onlangs moest mijn wederhelft opgenomen worden voor een relatief eenvoudige ingreep. Voor de 1e afspraak op de poli chirurgie mochten we, vanwege het bespottelijke systeem van de 'aanmeldtijd', al 2 uur wachten voordat we aan de beurt waren. Dit laatste - wij waren uiteraard niet de enigen die hierop getrakteerd werden - bracht een overvolle wachtruimte met zich mee waar alleen de patiënten plaats mochten nemen i.v.m. met Covid. Het vervolgtraject tot aan het ontslag heeft zich redelijk voltrokken. 

Wat ons echter verbaast en irriteert is de inefficiëntie van het natraject. Waarom geen ontslagbrief mee voor de huisarts met daarin, waar mogelijk, een beleidsadvies voor een nacontrole lijkt me dan een redelijke optie en voor de verzekeringsmaatschappij een behoorlijke besparing op een consult aan de desbetreffende specialist. De huisarts heeft doorgaans geen of zeer summiere info over het hoe en waarom betreffende een ingreep of opname en dus ook geen volwaardig dossier. Ook voor de patiënt, waarvan er vele ver van de ziekenhuizen af wonen is dit financieel en fysiek minder belastend en zodoende bewerkstellig je een win-winsituatie. 

Er wordt voortdurend gesproken over de torenhoge kosten van de gezondheidszorg, maar er valt mijns inziens wel degelijk op te besparen.  
Als we de huisarts als poortwachter willen zien kan deze toch ook als hekkensluiter voor dit proces ingezet worden?  

I. Bos

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April