Bordo zegt na chaos op Pontbuiten 'sorry'
26 May 2021, 00:00
foto
Een enorme hoeveelheid mensen heeft zich aangemeld bij de plek op Pontbuiten waar er pakketten verdeeld zouden worden door ABOP-bestuurslid Joël ‘Bordo’ Martinus. (Foto's: René Gompers)


“I’m sorry, I’m sorry,” betuigt Joël ‘Bordo’ Martinus aan de bewoners van Pontbuiten. De ABOP-topper vindt het erg dat het uitdelen van voedselpakketten in een chaos is veranderd. Een bestelwagen die volgeladen was met levensmiddelen is door bewoners leeggehaald toen het optrok om weg te rijden. Een oudere vrouw is daarbij langs een goot gevallen. Bordo zegt dat hij naar die vrouw op zoek is. Hij zal haar een pakket en SRD 5.000 geven. Hij roept de oppositie op om geen politiek met het gebeuren te spelen. Het is immers nog steeds haar schuld dat het land in de pinari zit, stelt hij tegenover Starnieuws.

Martinus had aangekondigd dat de ABOP met een landelijk pakkettenproject zou beginnen, eerst op Pontbuiten en Sunny Point. “We hadden afgesproken dat mensen met hun mondkap op komen, afstand zouden houden en langs de weg zouden wachten,” deelt hij mee. “We geven de pakketten af en trekken door. Maar dat is niet gebeurd. De mensen luisterden niet. We zijn toen weggegaan.” De karavaan van 'pakket-wagens' waarvan de grootste tegelijk een soundtruck was,  is niet opgetrokken voordat er eerst wat pakketten zijn verdeeld. Het ging erg stroef. Er is meerdere malen gewaarschuwd dat als er geen orde is, de karavaan gaat doortrekken.

Op een gegeven moment was de maat vol voor Bordo en gaf opdracht om weg te gaan. Toen de karavaan wegtrok, is een van de bestelwagens aan het eind van de colonne, geplunderd door zowel volwassenen als kinderen. Een oudere vrouw is uitgegleden. Een meisje werd door omstanders geholpen; er zat een scherf in haar voet. Een moeder huilde het uit. Martinus is boos en verdrietig tegelijk. ““Mi broko helemaal…a vrouw san fadon…” geeft hij aan. “Ze was daar omdat ze het pakket nodig had. De mensen wilden niet luisteren. Maar ze hebben die pakketten ook nodig. Ik wilde alleen maar helpen. Niet om chaos te creëren om nog meer Covid-gevallen erbij te brengen.”

De situatie ontaardde helemaal toen een van de trucks werd geplunderd.

De soundtruck werd, terwijl het in de bocht stond naar de hoofdweg, van verschillende zijden beklommen door mensen die toch nog een pakket wilden bemachtigen. Het is sommigen gelukt om een pak kip te krijgen. Sommige omstanders ergerden zich aan het tafereel dat zich in hun buurt voltrok en keurden het af.

“Mi fir’ sari yere, mi hati broko, a gers na wan ogri mi ben go du,” herhaalt Bordo. “Ik bid God dat hij overneemt. Mek’ den sma no wraak tap’ mi. Na wan bun mi ben wan du ma ano go so bun. Mi no wan problem nanga regering dus mi stop a sani.” De karavaan is niet meer naar Sunny Point geweest. Al om 11 uur hadden mensen zich verzameld. De afspraak was dat zij om 1 uur ’s middags aan de beurt zouden zijn.  Om 5 uur ‘s middag was er nog geen teken van pakketten. Ook de mensen bij Pontbuiten hebben uren gewacht voordat Bordo aankwam.

De karavaan is terug naar het vertrekpunt getrokken, bij Chotelal. Alles is weer in het magazijn opgeborgen. Er zouden gisteren alleen 2.500 pakketten verdeeld worden. Er is voor 15.000 pakketten ingekocht. Bordo deelt mee dat de pakketten alsnog bij de samenleving komen. Hoe dat gaat gebeuren, moet zo snel mogelijk uitgewerkt worden. Sommige levensmiddelen zijn aan bederf onderhevig. Sommige spullen staan nog op de haven. Het project was aanvankelijk begroot op SRD 5 miljoen, maar is opgelopen naar SRD 10 miljoen.

“If regering fin’ dat mi du wan sani fout, dan…mi no sabi san mi mus’ taiga en…ik heb geen woord,” geeft Bordo aan. “Den sma fu Pont, if bepaalde sani psa san no please den…I’m sorry. I’m sorry, mi no ben wani en so. Het was te druk, we moesten weg. En di un gwe den man roof a wagi fu baka sey.”  Bordo benadrukt dat het niet de schuld is van ABOP dat “sma e pina en habi angri.” Het land is zo overgenomen. Dus de oppositie moet niet komen “fu boycot of chanteer chanteer,” roept hij.  

Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April