Ecuador: President Lasso ingezworen
24 May 2021, 22:32
foto
Guillermo Lasso heeft een ambitieus Covid-19-vaccinatiecampagne beloofd bij zijn aantreden als president van Ecuador. (Foto: AP)


Guillermo Lasso is vandaag ingezworen als de nieuwe Ecuadoraanse president. Hij heeft beloofd de gehavende economie te doen herleven en banen te creëren voor een bevolking die moe is van jaren van pijnlijke bezuinigingsmaatregelen.

De voormalige bankier (65) versloeg in april econoom Andres Arauz, die had beloofd de genereuze sociale uitgavenprogramma's van voormalig president Rafael Correa, die tot 2017 tien jaar aan de macht was, te herstellen.

"Ecuador moet ook een belofte van evenwicht in het gewone leven bieden, evenwicht tussen de oorzaken van zijn mensen, evenwicht tussen economische groei en sociale rechtvaardigheid", zei Lasso in een toespraak na zijn beëdiging. "Twee hoekstenen die de basis zullen zijn van een welvarend en rechtvaardig land."

Maar Lasso neemt het roer over in een tijd van krappe overheidsfinanciën en met een congres onder leiding van de inheemse Pachakutik-partij, die zich vaak verzette tegen mijnbouw- en olie-industrieprojecten in het land. Lasso heeft gezegd dat hij van plan is nieuwe investeringen in de particuliere sector te bevorderen. Hij zal ook proberen een schuldherschikking overeen te komen met het IMF voor de lening van US$ 6,5 miljard.

Lasso heeft ook een ambitieus vaccinatieplan voor Covid-19 beloofd. Hij wil negen miljoen mensen vaccineren in zijn eerste 100 dagen in functie om een ​​economie te stimuleren die het grootste deel van het afgelopen jaar door quarantainemaatregelen is verzwakt.

Lasso zei dat zijn nieuwe regering contact heeft opgenomen met farmaceutische bedrijven in de Verenigde Staten, China en Rusland in de hoop dat doel te bereiken. "Het zal geen regering zijn die alleen maar belooft", zei hij.

Tot dusverre heeft het land slechts 3 procent van de totale bevolking van 17 miljoen mensen ingeënt.

Wat het buitenlands beleid betreft, zei Lasso dat zijn belangrijkste prioriteit zou zijn om Ecuador te integreren in het handelsblok van de Pacific Alliance dat Chili, Peru, Colombia en Mexico omvat, die tot de meest handelsvriendelijke landen in Latijns-Amerika behoren. "Ecuador verklaart dat zijn deuren openstaan ​​voor wereldhandel", zei Lasso.

Zijn inauguratie werd bijgewoond door hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de Spaanse koning Felipe VI, de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en de president van Haïti, Jovenel Moise.
Advertenties