Vp: Leo niet bewust bevoordeeld; anderen met meer posten
25 May 2021, 06:32
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk tijdens de regeringspersconferentie in de Congreshal. Hij benadrukt de goede verstandhouding met de president. (Foto: René Gompers)


Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft op vragen over benoemen van familieleden op diverse posten uitgelegd dat er ruim 700 plekken in 110 raden van commissarissen zijn om in te vullen. De voordrachten worden door de partijen gedaan. Het benoemingsbeleid is een aangelegenheid van de regering. Zijn jongere broer Leo Brunswijk heeft vijf posten. Volgens de vp zijn er in de ABOP mensen met meer posten, maar men schijnt slechts te vallen op Leo.

President Chan Santokhi heeft aangekondigd dat binnen twee weken ook een evaluatie zal komen over de benoemingen. Nagegaan zal worden waar er corrigerend opgetreden zal worden. Volgens de president en vp wordt er wel geluisterd naar kritieken uit de samenleving. Ook de echtgenote en andere familieleden van de president zijn op diverse posten benoemd. Nepotisme is een van de zaken waarover felle kritiek is in de samenleving. "We zijn bezig met een evaluatie", zegt Brunswijk.

De vp ontkent dat familieleden veel geld verdienen. Niet omdat hij vp is mogen familieleden van hem in dienst worden genomen. Er zal wel gekeken worden naar de rechtvaardiging. Van de 700 plekken zijn vijf gegaan naar Leo Brunswijk. Dit is volgens Brunswijk niet bewust gebeurd. Er komen voordrachten uit de partij en die worden dan besproken en goedgekeurd door de president en hem. "Er zijn andere mensen die ook in vijf raden zitten". Omdat het zijn broer is, wordt de zaak volgens Brunswijk opgeblazen. De partij bepaalt wie ze daar wil hebben.

De gevoelens van de samenleving zullen worden geëvalueerd met de partij. Er is geen bevoordeling van Leo Brunswijk, benadrukte de vp. Hij deelde mee dat afgesproken is dat zijn jongere broer voor zes maanden gedelegeerd commissaris zou zijn bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). De formulering is fout en die wordt gecorrigeerd. Hij zou helpen met de elektrificatieprojecten die uitgevoerd moeten worden. Over twee weken zal het resultaat van de evaluatie bekendgemaakt worden aan het volk.
Advertenties