Edam: Bonden gezondheidszorg willen US$ 500 verhoging
24 May 2021, 06:46
foto
Vakbondsleider Imro Edam heeft samen met verplegend personeel van 's Lands Hospitaal ook geprotesteerd bij het Assembleegebouw.


Imro Edam, voorzitter van verschillende bonden binnen de gezondheidszorg, zegt dat de leden een loonsverhoging eisen. Dit besluit is de vorige week genomen tijdens een algemene ledenvergadering van bonden. Zij eisen een loonsverhoging tussen de US$ 500 en de US$ 600 of de tegenwaarde hiervan. De bondsman geeft leiding aan de bonden van ‘s Lands Hospitaal, het Regionaal Ziekenhuis Wanica, Marwina ziekenhuis en de Dermatologische Dienst.

“Niet dat wij de US-dollars uitbetaald wensen te krijgen, maar de tegenwaarde ervan. Omdat wij de lotsverbetering van de gezondheidszorg wensen te veranderen en omdat we zien dat de koers altijd omhoog gaat en de devaluatie die we continu na elkaar krijgen,” zegt Edam in gesprek met Starnieuws. Hij merkt op dat zijn bonden gaan voor een vast loon dat gebaseerd is op de US-dollar, uitgedrukt of de tegenwaarde in SRD. De vakbondsman zegt dat zijn leden de 100 procent verhoging die de regering van plan is te geven niet zal accepteren.

Volgens Edam moet het duidelijk zijn dat er nu keihard gestreden gaat worden voor de zorgsector, omdat de waarde van de Surinaamse dollar verder gedevalueerd is. Hij geeft verder aan dat de berekeningen om te komen tot de verhogingen uit verschillende componenten zijn opgebouwd. Zo wordt nagegaan wat de minimale dingen zijn die nodig zijn voor het huishouden en ook de kosten die daarmee gepaard gaan.

Edam heeft donderdag een petitie aangeboden aan de voorzitter van De Nationale Assemblee waarin de eisen van de bonden staan. De bondsvoorzitter merkt op dat is afgesproken dat de vaste commissie van Volksgezondheid verder bezig gaat zijn met deze zaak “We kunnen niet meer als gezondheidszorg, als frontliners, ondergewaardeerd blijven. Gezien de situatie waarbij we elke keer worden geconfronteerd met hoge prijzen en devaluatie van de koers. We willen dus ons salaris gaan stabiliseren."

Naast de issues over de lonen zijn er ook voorstellen gedaan aan de regering hoe de gezondheidszorg te halen uit de situatie waarin die zich nu bevindt. “Maar dat hangt puur af van de regering hoe men dat wenst te doen”. Hij geeft aan dat tijdens de meeting met de vaste commissie, hij deze voorstellen ook kenbaar gaat maken. Edam merkt op dat de eisen komen van de bonden waar hij leiding aan geeft; het gaat om een duurzame oplossing voor de sector.
Advertenties