President onderkent dat zaken politie zijn blijven hangen
20 May 2021, 17:49
foto
SPB-voorzitter Raoul Hellings (rechts) en secretaris Mielando Atompai lichten de leden die gewacht hebben in over de bespreking met de president. (Foto's: René Gompers)


President Chan Santokhi onderkent dat zaken van het Korps Politie Suriname (KPS) zijn blijven hangen. De bureaucratie om deze in orde te krijgen, is daarbij een voorname uitdaging. Hij heeft de wensen en grieven van de Surinaamse Politiebond (SPB) vanmiddag aangehoord. Deze genieten volgens het staatshoofd wel degelijk de aandacht van de regering.

De bond is bij het Assembleegebouw ontvangen door vicepresident Ronnie Brunswijk en DNA-voorzitter Marinus Bee, waarna er een gesprek met president Santokhi volgde. Het bestuur van de SPB heeft de president kenbaar gemaakt dat heel wat zaken niet zijn aangepakt. Een van de punten is de SZF-verzekering, waarbij er sprake moet zijn van algehele vrije medische voorzieningen. Ook de onderhandelingen over loonaanpassing, de bevorderingen, de opleidingen die niet van de grond komen, de aanschaf van uniform en andere attributen kwamen aan de orde tijdens het onderhoud met de president. De politiebond wees verder ook op de onveilige en onhygiënische omstandigheden waaronder er gewerkt moet worden op diverse politiebureaus. Zij heeft ook haar ongenoegen kenbaar gemaakt over de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) alsook de situatie rond de wisselkoers, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Vicepresident Ronnie Brunswijk (r) en Assembleevoorzitter Marinus Bee tussen de menigte.

Het clusterteam van de regering overlegt met de bonden die verenigd zijn in een vakcentrales, terwijl er daarnaast ook gesproken moeten worden met de individuele vakbonden. Hier zal verandering in moeten komen. Er zijn vakbonden die uitgaan van een nuloptie en voorstellen om problemen op een andere manier dan het toekennen van een loonronde op te lossen. Santokhi zei dat de regering gereed is om een salarisverhoging toe te kennen, maar dat de vakbonden elkaar ook moeten kunnen vinden op dit stuk. Hij heeft ook meer duidelijkheid gegeven over de gang naar het IMF. De politiebond mag gedetailleerde informatie tegemoet zien. Ook zal de communicatie over een aantal maatregelen wordt verhoogd. Het staatsbesluit op grondhuur en erfpacht is reeds goedgekeurd.

Voor wat betreft interne zaken van het politiekorps zal er een clusterteam daarmee belast worden bestaande uit een vertegenwoordiger van het Kabinet van de President, het Kabinet van de Vicepresident, het ministerie van Justitie en Politie en De Nationale Assemblee. Het eerstvolgende onderhoud tussen president Santokhi en de SPB is gepland voor zaterdag. Daarnaast is overeengekomen dat er in de komende dagen in clusterverband vier meetings worden gehouden over
1. Resolutie en beschikkingen; opleidingen, politie uitrusting, werkomstandigheden en dienstrooster (donderdag 20 mei);
2. IMF en Herstelplan (maandag 24 mei) met minister BIBIS en IMF Onderhandelingsteam;
3. Loononderhandeling (zaterdag 22 mei) en
4. SZF-kwestie over de vrije geneeskundige behandeling van de KPS-leden (zondag 23 mei).

Verder zal de communicatie met de diverse bonden opgevoerd worden. De president zal in samenspraak met de regering werken aan de bescherming van de samenleving en vraagt extra aandacht voor de handhaving van de Covid-19-maatregelen.
Advertenties