PL: Ramadan goed afsluiten ondanks uitdagingen Covid-19
13 May 2021, 13:13
foto


Ramadan is de heiligste maand op de islamitische kalender. Deze vastenperiode van een maand wordt door moslims over de hele wereld in acht genomen. Het is een maand van vasten, bidden en afzien van alle negatieve daden, gedachten en woorden geweest, en het is een manier om gehoorzaamheid te betuigen aan Allah. Ook in Suriname hebben moslims zich in de afgelopen maand gehouden aan de principes van het vasten. Onder meer vanwege de Covid-19 pandemie is het vasten extra moeilijk geweest, in die zin dat men meer rekening moest houden met de Covid-veiligheid. Met de wil van de Almachtige is het toch gelukt Ramadan door te komen.  

De heilige vastenmaand wordt op donderdag 13 mei formeel afgesloten met Id-ul-Fitr, dat ook wel bekend staat als 'Festival van het breken van het vasten'. Doorgaans komen op deze dag moslims samen in Masjid’s om de gebeden uit te voeren die bestaan uit een preek, gevolgd door een kort gezamenlijk gebed. Tijdens het festival wisselen moslims begroetingen en goede wensen met elkaar uit als teken van solidariteit en broederschap. De Covid-pandemie maakt dat Id-ul-Fitr dit jaar anders wordt herdacht, maar dat neemt de essentie van de boodschap niet weg: het blijft een boodschap van geestelijke en spirituele opleving om godsvrezendheid te verkrijgen teneinde nobele waarden als gehoorzaamheid, saamhorigheid, éénheid en liefdadigheid in de mens te bevorderen. Een boodschap die dankzij social media zijn weg naar moslimbroeders en –zusters nationaal en internationaal kan vinden, aangezien het fysiek contact door de Covid-pandemie noodzakelijk wordt beperkt.

Covid-19 heeft een extra dimensie gebracht in het beleven van Ramadan en de viering van Id-ul-Fitr. Het is volledig te begrijpen dat er mensen zijn die hierdoor in een dilemma verkeren, onder meer vanwege de eeuwenoude gewoonte om op deze speciale dag een bezoek te brengen aan ouders, grootouders, familieleden, vrienden en geloofsgenoten. Toch is het belangrijk oog te hebben voor de risico’s die dit met zich mee kan brengen: een snellere verspreiding van het aantal besmettingen, met alle gevolgen van dien. Vanuit deze overweging vragen wij dan ook om de Covid-maatregelen van regeringswege strikt in acht te nemen. Ook aan de oproep om middels het vaccin te komen tot een betere bescherming tegen de gevolgen van Covid-19, mogen we niet voorbij gaan.  

Wij wensen aan de totale gemeenschap, ondanks de uitdagingen van de Covid-19 pandemie, alsook de financiële en economische situatie, veel veerkracht, hoop en moed, en bovenal een gezegende Id-ul-Fitr toe.

Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April