Deel obligatiehouders dreigt uitstelbetalingen in te trekken
07 May 2021, 14:16
foto


Schuldeisers van de Surinaamse obligaties hebben de regering vandaag beschuldigd van schending van haar verplichting om te goeder trouw te onderhandelen over haar schuldherstel. Ze dreigen de uitstelbetalingen die ze eerder hadden afgesproken in te trekken. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale samenwerking om een reactie gevraagd, laat Starnieuws weten dat er een reactie komt van de regering.

De regering zoekt sinds vorig jaar naar adempauze van schuldeisers om de regering tijd te geven om financiering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) veilig te stellen. Schuldeisers kwamen vorige maand overeen om de betaling van hoofdsom en rente op haar 2023- en 2026-obligaties uit te stellen, terwijl de regering vorige week een akkoord op technisch niveau bereikte met het IMF voor US$ 690 miljoen aan financiering. De schuld voor de twee obligaties is ongeveer US$ 675 miljoen.

Maar de crediteurencommissie zei dat het bezorgd was dat de overeenkomst is afgerond zonder de nodige input van obligatiehouders. Ze beschuldigde de regering ervan haar toezegging jegens crediteuren vóór de IMF-deal te hebben geschonden. "De commissie vindt dat Suriname al zijn verplichting om te goeder trouw te onderhandelen, zoals vereist door de voorwaarden van de obligaties, heeft geschonden, aldus de schuldeisers in een verklaring.

Daarom was de commissie op scherp om de 'opzeggingsclausule' van de obligatie in werking te stellen, waardoor de betalingsverplichtingen en andere verplichtingen die door schuldeisers waren uitgesteld, zouden worden hersteld. Maar de schuldeisers kunnen dat niet vóór 3 juni doen.

De commissie herhaalde ook dat elke schuldverlichting van externe crediteuren gebaseerd moet zijn op een billijke lastenverdeling. Het is de laatste poging tot schuldherstel van Suriname, terwijl de regering bezig is met de vijfde schuldherstructurering in vijftien jaar. Houders van de obligaties hebben er deze week bij de regering op aangedrongen om in te stemmen met een IMF-programma.

De schuldeisers van Suriname zeiden ook dat ze geen voorstellen voor schuldverlichting zullen kunnen overwegen die geen rekening houden met de offshore olie- en gasprojecten die in ontwikkeling zijn. "Je kunt niet zomaar negeren dat olie en gas een enorme positieve impact zullen hebben op de fiscale en schuldhoudbaarheid, en dan negeer je het met het oog op een akkoord op technisch niveau", zei een bron dicht bij de schuldeisers.

De crediteurencommissie bezit in totaal 43% van de 2023 en 2026 obligaties. De leden zijn onder meer Franklin Templeton Investment Management Limited, Eaton Vance Management, Grantham, Mayo, Van Otterloo & Co. LLC en Greylock Capital Management LLC.

De 2026-obligatie van Suriname werd vrijdag genoteerd op 70 dollarcent. Het nieuws over de IMF-deal eind april had de obligaties van het land voor het eerst sinds de pandemie de opkomende markten in maart vorig jaar trof, boven de 70 gebracht.

Advertenties