Motie wantrouwen tegen Nurmohamed niet behandeld
07 May 2021, 01:34
foto
NDP-fractieleider Rabin Parmessar overhandigt de motie en verlaat samen met zijn fractie en die van de BEP, uit protest de vergadering.


De fracties van de NDP en de BEP hebben uit protest 's lands vergaderzaal verlaten, omdat zij het niet eens waren met de toegemeten spreektijd. Fractieleider Rabin Parmessar heeft onder protest zich beperkt tot de chartervluchten uit Haïti. Hierna diende hij een motie in waarin het vertrouwen in minister Riad Numohamed van Openbare Werken is opgezegd. Na de indiening van de motie verlieten de oppositionele fracties de vergadering. Toen het op stemmen van de motie aankwam, deelde coalitiefractieleider Asis Gajadien mee dat de motie goed is voor de prullenmand.

De motie is niet behandeld en in stemming gebracht want er waren nog geen 26 leden in de zaal, waardoor er geen quorum was. Gajadien merkte op dat als de oppositie was gebleven voor de behandeling van haar eigen motie, zij kon zorgen voor quorum. De oppositie vindt dat Nurmohamed via De Nationale Assemblee zijn verontschuldiging moest aanbieden voor zeer kwetsende uitspraken die hij gedaan had in een voorlichtingsprogramma. Aangevoerd wordt dat het volk gestraft is voor de keuze die het gemaakt heeft in 2015. Daarom zijn de onderhoudswerkzaamheden verlaat uitgevoerd. De minister heeft zich volgens de oppositie schuldig gemaakt aan ernstig plichtverzuim. De samenleving heeft schade geleden doordat de minister zijn plichten niet is nagekomen.

Vicevoorzitter Dew Sharman die de vergadering leidde, merkte op dat Parmessar zelf met het voorstel van 15 minuten spreektijd is gekomen tijdens een fractieleidersoverleg. Parmessar merkte op dat hij ook gezegd heeft dat hij deze kwestie verder zou bespreken met zijn fractie. Het was geen definitief standpunt. Vanuit de leiding van De Nationale Assemblee is ook opgemerkt dat de minister de uitspraken niet in De Nationale Assemblee heeft gedaan, dus hoefde hij die ook niet op dit forum te corrigeren.

Tijdens de speciaal uitgeschreven openbare vergadering waar Assembleeleden vragen konden stellen over brandende kwesties, kwamen velen in tijdnood. Elk Assembleelid had 2 minuten de tijd om zaken naar voren te brengen. In de tweede ronde, nadat de regering vragen had beantwoord, werd de tijd eveneens beperkt. De oppositie voerde aan dat veel vraagpunten onvoldoende zijn beantwoord door de regering. Er was geen begrip vanuit de coalitie en de regering dat de NDP en de BEP de vergadering hebben verlaten na het indienen van de motie.

U kunt de motie van de oppositie hier downloaden.
pdf-icon.gif Motie_oppositie.pdf                
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April