India: Doodgravers werken dag en nacht
29 Apr 2021, 22:23
foto
Gezondheidswerkers plaatsen het lijk van iemand die is overleden aan Covid-19 op de grond voor crematie in New Delhi, India. (Foto: Reuters)


De totale Covid-19-gevallen in India zijn donderdag de 18 miljoen gepasseerd na opnieuw een wereldrecord aantal dagelijkse infecties. Doodgravers werken dag en nacht om slachtoffers te begraven, terwijl honderden anderen werden gecremeerd op geïmproviseerde brandstapels in parken en op parkeerplaatsen.

India meldde donderdag 379.257 nieuwe infecties en 3.645 nieuwe sterfgevallen, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid, het hoogste aantal dodelijke slachtoffers op één dag sinds het begin van de pandemie. Het op één na meest bevolkte land ter wereld verkeert in een diepe crisis, met overweldigende ziekenhuizen en mortuaria.

De 52-jarige doodgraver Sayyed Munir Kamruddin zei dat hij en zijn collega's non-stop werkten om slachtoffers te begraven. "Ik ben niet bang voor Covid, ik heb moedig gewerkt. Het draait allemaal om moed, niet om angst," zei hij. "Dit is onze enige taak. Het lichaam pakken, uit de ambulance halen en dan begraven. "

Elke dag zoeken duizenden Indiërs verwoed naar ziekenhuisbedden en levensreddende zuurstof voor zieke familieleden, met behulp van sociale media-apps en persoonlijke contacten. Ziekenhuisbedden die vrijkomen, vooral op intensive care-afdelingen (ICU's), worden binnen enkele minuten opgepakt.

"De wreedheid van de tweede golf verraste iedereen", zei K. Vijay Raghavan, de belangrijkste wetenschappelijk adviseur van de regering, in de krant Indian Express. "Hoewel we allemaal op de hoogte waren van tweede golven in andere landen, hadden we vaccins bij de hand en geen aanwijzingen uit modelleeroefeningen die wezen op de omvang van de golf."

Het Indiase leger is begonnen met het verplaatsen van belangrijke voorraden, zoals zuurstof, door het land en zal zijn gezondheidszorgfaciliteiten openstellen voor burgers. Hotels en treinwagons zijn omgebouwd tot intensive care-voorzieningen om het tekort aan ziekenhuisbedden op te vangen.

India's beste hoop is om zijn enorme bevolking te vaccineren, zeggen experts, en op woensdag opende het de registratie voor iedereen boven de 18 jaar om vanaf zaterdag een injectie te krijgen. Maar hoewel India de grootste producent van vaccins ter wereld is, beschikt India niet over de voorraden voor de naar schatting 800 miljoen die nu in aanmerking komen.

Velen die probeerden zich aan te melden voor vaccinatie, zeiden dat ze faalden en klaagden op sociale media dat ze geen mogelijkheid krijgen of zelfs maar gewoon op de website konden komen, omdat deze herhaaldelijk crashte.

"Statistieken geven aan dat het systeem ondanks crashen of traag werken, probleemloos presteert", zei de regering woensdag. Meer dan 8 miljoen mensen hadden zich aangemeld, zei het, maar het was niet meteen duidelijk hoeveel er reactie hadden gekregen.

Een lokale functionaris in Mumbai zei dat de stad de vaccinatierit drie dagen had onderbroken omdat de voorraden opraken, terwijl functionarissen zeiden dat de zwaarst getroffen deelstaat Maharashtra de strikte coronavirus-beperkingen waarschijnlijk met nog eens twee weken zou verlengen.

Slechts ongeveer 9% van de ongeveer 1,4 miljard Indiase bevolking heeft een dosis gekregen sinds de vaccinatiecampagne in januari begon. Hoewel de tweede golf het gezondheidssysteem overweldigt, ligt het officiële sterftecijfer onder dat van Brazilië en de Verenigde Staten.

India heeft 147,2 sterfgevallen per miljoen gemeld, zo blijkt uit de wereldwijde Covid-19-tracker van Reuters, terwijl Brazilië en de Verenigde Staten cijfers van respectievelijk 1.800 en 1.700 rapporteerden.

Medische experts vinden echter dat de werkelijke Covid-19-cijfers in India vijf tot tien keer groter kunnen zijn dan de officiële telling.

In het Holy Family Hospital in Delhi arriveerden patiënten in ambulances en privévoertuigen, sommigen naar lucht happen toen hun zuurstofflessen op waren. Op de IC lagen patiënten op trolleys tussen bedden.

"Iemand die op de IC zou moeten zijn, wordt op de afdelingen behandeld", zei dr. Sumit Ray, hoofd van de eenheid, tegen Reuters. "We zitten helemaal vol. De doktoren en verpleegsters zijn gedemoraliseerd, ze weten dat ze het beter kunnen, maar ze hebben er gewoon geen tijd voor. Niemand neemt een pauze."

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag een negatief reisadvies uitgegeven voor reizen naar India vanwege de pandemie. Het heeft zijn burgers geadviseerd om het land te verlaten. Familieleden van Amerikaanse overheidsmedewerkers in India kunnen vrijwillig terugkeren naar de Verenigde Staten, voegde het eraan toe.

Premier Narendra Modi is bekritiseerd voor het toestaan ​​van massale politieke bijeenkomsten en religieuze festivals die de afgelopen weken supersnelle verspreiders zijn geweest.

"De mensen van dit land hebben recht op een volledig en eerlijk verslag van wat meer dan een miljard mensen naar een ramp heeft geleid", zei Vikram Patel, een wereldwijde gezondheidsexpert aan de Harvard Medical School, in de Hindu-krant.

Hulp stroomt binnen
India verwacht bijna 550 zuurstofproducerende faciliteiten van over de hele wereld, terwijl de medische hulp binnenstroomt, zei minister van Buitenlandse Zaken, Harsh Vardhan Shringla, donderdag. Twee vliegtuigen uit Rusland, met 20 zuurstofconcentrators, 75 ventilatoren, 150 bedmonitors en 22 ton medicijnen, zijn aangekomen in Delhi.

De Verenigde Staten stuurt voorraden ter waarde van meer dan US$ 100 miljoen, waaronder 1.000 zuurstofcilinders, 15 miljoen N95-maskers en 1 miljoen snelle diagnostische tests, zei het Witte Huis woensdag. De voorraden zullen donderdag beginnen aan te komen, voegde het eraan toe.

De Verenigde Staten heeft ook zijn eigen order van AstraZeneca fabricagevoorraden doorgestuurd naar India, zodat het meer dan 20 miljoen doses kan maken, aldus het Witte Huis.

India zal op 1 mei een eerste batch van het Russische Sputnik V-vaccin ontvangen. Het Russische staatsinvesteringsfonds RDIF, dat Sputnik V wereldwijd op de markt brengt, heeft overeenkomsten gesloten met vijf Indiase fabrikanten voor meer dan 850 miljoen vaccindoses per jaar.

Bangladesh zei dat het ongeveer 10.000 injectieflacons met antivirale medicijnen, 30.000 PPE-kits en enkele duizenden minerale en vitaminetabletten zou sturen.

Duitsland zal zaterdag 120 ventilatoren sturen en volgende week een mobiele zuurstofproductiefaciliteit, aldus het ministerie van Defensie.


Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March