Column: De 'upper ten' en het uitgemergelde volk
27 Apr 2021, 00:59
foto
Ingrid Bouterse-Waldring heeft haar 60e verjaardag uitbundig gevierd, met alles erop en eraan, hoewel huisfeesten verboden zijn. Minstens 5 video's zijn gedeeld op social media.


Of je nou vicepresident Ronnie Brunswijk heet, of ex- of huidige first lady, of districtscommissaris, of president bent, de wetten van het land horen voor eenieder te gelden. Mensen die anderen pretenderen te leiden, horen het goede voorbeeld te geven. De meeste van de toppers in het land hebben echter lak aan het kreunende en gebukt gaande volk. Om hun stemmen te winnen, hebben ze mooie praatjes, maar eenmaal in een riante positie, is het volk slechts voetveeg.

Ondanks dat huisfeesten uitdrukkelijk verboden zijn, mensen niet eens met eerste en tweede graads familieleden een huwelijksinzegening kunnen houden, zijn er anderen die tienduizenden kunnen uitgeven voor verboden feesten. Er zijn nog voldoende bands en dj's die optreden bij deze illegale feesten. De politie lijkt slechts in staat te zijn om op te treden tegen het voetvolk maar de 'upper ten' van het land gaat gewoon door met vertrappen van wet en recht. Zij worden zelfs beschermd door de toppers van het land. Daarom zijn velen ongeloofwaardig geworden als deze toppers blijven wijzen op de verantwoordelijkheid van burgers, maar zelf doorgaan met hun 'losbandig' leven.

De tijden van 'meet the people' lijken eeuwen achter ons. Waar is de tijd gebleven toen jongeren konden 'chillen met Chan' en politici stad en land aandeden om de problemen van het volk aan te horen. De bedoeling was om eenmaal aan de macht het wegkwijnende volk en het zinkend land met hebben en houden te redden. De situatie is echter vele malen erger geworden, omdat we intussen in de derde torenhoge tsunami zitten van Covid-19 met alle gevolgen van dien.

Mensen kunnen door de situatie nauwelijks brood op de plank brengen en zijn blij met een bordje breukrijst met afvalvlees uit Amerika, de onvolprezen kippenbouten die gedumpt worden in landen als Suriname. Want ook dat afvalvlees is nu luxe. Surinaamse kip, supergezond, is buiten het bereik van velen. Een kuiken is in een jaar tijd 300% duurder geworden en SRD 465 voor een zak kuikenvoer van 40 kg kan het uitgeknepen volk gewoon niet betalen.

Landbouwers kunnen geen inputs kopen, want een zak kunstmest van 25 kg is van SRD 125 gestegen naar SRD 450. Om te kunnen planten, investeren ze haast meer dan ze eruit halen. Door lockdowns worden groenten vrijdag tegen dumpprijzen verkocht, want zondag kan er niet worden geoogst. Vervaldatum van groenten is slechts 1 of 2 dagen. 

Aan de top van de ellende zijn veel mensen ook hun BAZO-kaartje kwijt. Het is waar dat naast de verzekering van personen van 0 tot 16 jaar en 60+, er een BAZO-bestand is van 200.000 personen. Dat is inderdaad veel te groot, zoals minister Bronto Somohardjo dat zegt. Het bestand is vervuild en moest dringend worden opgeschoond, want om populistische redenen kon iedereen een kaart krijgen. Het land kan geen verzekering betalen voor mensen die airco's hebben, een Prado kunnen rijden en zelfs illegale party's kunnen geven. De 100+ ex-ministers en hun gezinnen worden nog verzorgd door de Staat. En ook de vele ex-volksvertegenwoordigers zitten goed op staatskosten.

Maar in de ijver om mensen af te voeren, zijn ook velen getroffen die het moeten doen met nog geen SRD 2.000 netto. De hosselaars, taxichauffeurs, het schoonmaakpersoneel, landbouwers, alleenstaanden, winkelverkopers en marktventers zijn ook getroffen. De mensen die niet bij de overheid werken, zijn extra gestraft, terwijl door Covid-19 zij niet eens uit huis mogen om te gaan werken. De regering moet uit haar ivoren toren komen en empathie tonen met het leed van de gewone man en vrouw. Gelukkig heeft de storm van kritiek, de minister van de partij die bekend staat om haar Sociale Kracht, doen inzien dat rigoureus schrappen is als dansen op het uitgemergelde lijk van het volk.

Nita Ramcharan
Advertenties