Wereldwijd meer dan 3 miljoen Covid-19-doden
17 Apr 2021, 14:28
foto


Volgens de Johns Hopkins University zijn er wereldwijd meer dan drie miljoen mensen overleden tijdens de Covid-19-pandemie. De grimmige mijlpaal komt de dag nadat het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde dat de wereld tot dusver "het hoogste aantal besmettingen naderde".

India, dat een tweede golf doormaakt, registreerde alleen al op zaterdag meer dan 230.000 nieuwe gevallen. Sinds het begin van de pandemie zijn bijna 140 miljoen gevallen geregistreerd.

WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus waarschuwde vrijdag dat "gevallen en sterfgevallen in een zorgwekkende snelheid blijven toenemen". Hij voegde eraan toe dat "wereldwijd het aantal nieuwe gevallen per week in de afgelopen twee maanden bijna is verdubbeld".

Volgens de Johns Hopkins University zijn de VS, India en Brazilië - de landen met de meest geregistreerde besmettingen - verantwoordelijk voor meer dan een miljoen doden. Volgens persbureau AFP werden vorige week gemiddeld 12.000 doden per dag gerapporteerd over de hele wereld. Officiële cijfers over de hele wereld geven echter mogelijk niet volledig het werkelijke aantal in veel landen weer.

Situatie India
Tot een paar weken geleden leek India de pandemie relatief onder controle te hebben. Het grootste deel van januari en februari waren er minder dan 20.000 gevallen per dag - een laag cijfer in een land met meer dan 1,3 miljard mensen. Maar toen begonnen de infecties snel toe te nemen: zaterdag zag een record voor de derde dag op rij, met meer dan 234.000 gerapporteerde gevallen.

Ziekenhuizen hebben een tekort aan bedden en zuurstof. Zieke mensen worden weggestuurd en sommige gezinnen wenden zich tot de zwarte markt om de medicijnen te krijgen die ze nodig hebben. Een BBC-onderzoek wees uit dat medicatie werd aangeboden tegen vijf keer de officiële prijs.

De hoofdstad Delhi is dit weekend afgesloten, met beperkingen die in verschillende andere deelstaten zijn ingevoerd, terwijl ambtenaren proberen het tij te keren.

Alle ogen zijn nu gericht op het Kumbh Mela-festival, dat doorging ondanks de vrees dat de miljoenen hindoeïstische toegewijden die elk jaar aanwezig zijn, het virus mee naar huis kunnen nemen. Ongeveer 1.600 mensen testten deze week positief tijdens de bijeenkomst in de noordelijke staat Uttrakhand, met foto's van duizenden die dicht bij elkaar langs de oevers van de Ganges rivier zich hadden verzameld. Het heeft premier Narendra Modi ertoe gebracht de mensen te smeken zich niet in groepen te verzamelen.

Elders in de wereld
Brazilië - dat het op twee na hoogste aantal gevallen heeft geregistreerd en met 368.749 het op één na hoogste aantal sterfgevallen heeft - worstelt nog steeds om de uitbraak onder controle te krijgen. Vrijdag kondigde het ministerie van Volksgezondheid meer dan 85.000 nieuwe gevallen aan in de afgelopen 24 uur en 3.305 doden.

Canada heeft ook een recente stijging gemeld en registreerde de afgelopen week meer gevallen per miljoen dan de VS - de eerste keer dat dit is gebeurd sinds het begin van de pandemie.

Papoea-Nieuw-Guinea wordt ook genoemd als een reden tot bezorgdheid. WHO-baas Ghebreyesus, merkte op "het potentieel voor een veel grotere epidemie" in de Pacifische natie na een sterke toename van het aantal gevallen. Hij voegde eraan toe dat het land - dat 140.000 vaccindoses heeft ontvangen via Australië en het Covax-programma - een "perfect voorbeeld is van waarom gelijkheid in vaccins zo belangrijk is".
Advertenties