Cuba: Einde tijdperk zes decennia Castro
17 Apr 2021, 10:32
foto
Raúl Castro deed de aankondiging van zijn pensionering op het partijcongres vrijdag in Havanna. (Foto: Reuters)


Raúl Castro zegt dat hij aftreedt als leider van de Cubaanse Communistische Partij, waarmee hij een einde maakt aan de zes decennia dat zijn familie aan de macht was van het land. Castro (89) heeft op  een partijcongres meegedeeld dat hij het leiderschap overdraagt ​​aan een jongere generatie "vol passie en anti-imperialistische geest".

Aan het einde van het vierdaagse congres zal er worden gestemd voor zijn opvolger. Het besluit van Castro werd verwacht. Het maakt een einde aan het tijdperk van formeel leiderschap door hem en zijn broer Fidel Castro, dat begon met de revolutie van 1959.

"Ik geloof vurig in de kracht en het voorbeeldige karakter en het begrip van mijn landgenoten", zei hij vrijdag tegen partijafgevaardigden in Havana.

Hoewel Castro geen opvolger heeft genoemd, wordt algemeen aangenomen dat de partijleiding zal worden overgedragen aan Miguel Díaz-Canel, die in 2018 de functie van president van het eiland overnam. Zijn pensionering betekent dat Cuba voor het eerst in zes decennia geen Castro zal hebben die zijn politiek formeel leidt.

Raúl is de secretaris-generaal van de partij sinds hij zijn oudere broer, Fidel, in 2011 opvolgde. Fidel Castro leidde de revolutie die de Cubaanse regering ten val bracht in 1959, toen Raúl diende als één van zijn commandanten.

Fidel Castro was de leider van het land tot hij in 2006 ziek werd en in 2008 het presidentschap overdroeg aan zijn broer. Fidel Castro stierf in 2016.

Cuba onder Raúl
Als leider handhaafde Raúl Castro de macht van de communisten. Hij hield toezicht op een verbetering van de betrekkingen met de Verenigde Staten tussen 2014 en 2016, inclusief historische gesprekken met president Barack Obama in 2016.

Maar de spanningen namen toe onder Donald Trump, die de sancties versterkte.

De huidige Amerikaanse president Joe Biden heeft gezworen enkele van de sancties van Trump te versoepelen, hoewel het Witte Huis vrijdag zei dat een verschuiving in het Cubaanse beleid niet één van zijn topprioriteiten was.

Op het congres op vrijdag zei Raúl Castro dat zijn land bereid was "een respectvolle dialoog te ontwikkelen" met de Verenigde Staten, maar dat het niet zou accepteren dat het "concessies" moest doen met betrekking tot zijn "buitenlands beleid en idealen".

President Miguel Díaz-Canel (l) wordt algemeen gezien als de opvolger van Raúl Castro. (Foto: AFP)

Toekomst
De verandering aan de top van de regeringspartij van Cuba komt nu de leiders van het eiland de ernstigste economische crisis in decennia aanpakken. De Covid-19-pandemie, financiële hervormingen en beperkingen opgelegd door de regering-Trump hebben de economie getroffen, die vorig jaar met 11% kromp.

Een langverwachte valutahervorming die op 1 januari van start ging, was bedoeld om de economie en staatsbedrijven efficiënter te maken. Maar het heeft ook de budgetten van gewone Cubanen ernstig onder druk gezet. Velen hebben opgeroepen tot veel meer economische vrijheid in het land.

Een andere uitdaging is het handhaven van ideologische eenheid en steun in het licht van de toegenomen toegang van burgers tot internet en sociale media. Dissidenten gebruiken sociale media om protesten tegen de regering te organiseren en live publiek online te verzamelen.

Als reactie hierop heeft de partij gezegd dat één van de functies van haar congres zou zijn "de confrontatie aan te gaan met politieke en ideologische ondermijning, waardoor internet en sociale media zijn belangrijkste werkterrein zijn geworden".

Maar ondanks de verandering in leiderschap, verwachten weinigen dat dit een dramatische verandering in de beleidsrichting zal veroorzaken. Een nieuwe grondwet in 2019 bevestigde de dominantie van de staat op de economie en de "onherroepelijkheid van het socialisme".

In een tweet op vrijdag zei de 60-jarige president Díaz-Canel dat het congres zou zijn waar "ideeën verankerd zijn, geschiedenis erkend en de toekomst besproken." Maar hij voegde eraan toe dat er "continuïteit" zou zijn.

Castro vertelde het congres dat hij zich terugtrok als "een simpele revolutionaire strijder".

"En zolang ik leef, zal ik met mijn voet in de stijgbeugels klaarstaan ​​om het vaderland, de revolutie en het socialisme te verdedigen."
Advertenties