Suriname stuurt hulpgoederen naar St. Vincent
16 Apr 2021, 18:54
foto
De uitbarsting van vulkaan La Soufriére zorgt ook voor veel ongerief op naburig Barbados.


Suriname zal twee containers met noodhulpgoederen bestaande uit water, rijst, niet aan bederf onderhevige voeding en sanitaire spullen sturen naar St. Vincent & de Grenadines. Het land is getroffen door de vulkaanuitbarsting. President Chan Santokhi heeft donderdag deelgenomen aan een Zoommeeting van Caricom-staatshoofden over de situatie.

De president heeft namens Suriname zijn deelneming betuigd en directe hulp toegezegd. Overige Caricom-landen komen elk op basis van eigen mogelijkheden in met hulp. Ook Barbados is bijzonder zwaar getroffen door voornamelijk de asvorming. Dit legt onder andere een zware druk op de watervoorziening op het eiland.

Eerder heeft het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) een Zoommeeting gehad met de Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA) en de National Disaster Coördinators. Er zijn nu richtlijnen gegeven over hoe het transport van hulpgoederen vanuit de deelnemende landen naar het St. Vincent & The Grenadines zal geschieden. Er zal gebruik gemaakt worden van de scheepvaartmaatschappij, Tropical Shipping Agency, die met de CDEMA een Memorandum of Understanding heeft voor het transporteren van goederen. De hulpgoederen die bestemd zijn voor getroffen landen zullen gratis worden vervoerd.

Er is afgesproken dat de CDEMA een opgeschoonde behoeftelijst doorstuurt naar alle landen, zodat er een duidelijke verdeling van benodigde en beschikbare hulpgoederen bestaat. Voorgesteld wordt om een bedrag te doneren ter ondersteuning van de bestuurlijke coördinatie. Er zal ook een lijst geproduceerd worden van specialisten die ingezet kunnen worden bij de hulpverlening.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April