PAHO: Zuid-Amerika zeer zorgwekkende Covid-regio
07 Apr 2021, 14:28
foto
Brazilië heeft meer dan 366.000 sterfgevallen door het coronavirus geregistreerd, het op een na hoogste aantal ter wereld na de Verenigde Staten. (Foto: Reuters)


Zuid-Amerika is de meest zorgwekkende regio voor Covid-19, aangezien de gevallen in bijna elk land toenemen, zei de directeur van de Pan American Health Organization (PAHO) woensdag. "Nergens zijn infecties zo zorgwekkend als in Zuid-Amerika", zei PAHO-directeur Carissa Etienne tijdens de wekelijkse persconferentie van de gezondheidsorganisatie.

Intensive care-afdelingen naderen hun capaciteit in Peru en Ecuador en in delen van Bolivia en Colombia zijn de gevallen de afgelopen week verdubbeld, zei Etienne. Ook de zuidelijke kegel van het continent ervaart een versnelling in infecties.

Brazilië bevindt zich midden in een meedogenloze Covid-19-golf, die wekelijks records vestigt voor sterfgevallen. Dinsdag meldde het ministerie van Volksgezondheid een eendaags record van 4.195 doden. En nu heeft het land ook zijn eerste bevestigde geval van de zeer besmettelijke coronavirusvariant die in Zuid-Afrika is ontdekt, geregistreerd. Het is een nieuw teken van gevaar voor een land dat al geteisterd wordt door 's werelds hoogste aantal dagelijkse doden, aangewakkerd door een wijdverspreide lokale variant.

Vorige week zeiden wetenschappers van het Butantan Biomedical Institute dat de variant geïdentificeerd bij een vrouw in de deelstaat Sao Paulo, een nieuwe lokale variant zou kunnen zijn. Verdere analyse bevestigde dat het het eerste bekende lokale geval was van de variant die op grote schaal in Zuid-Afrika en elders circuleert.

Wetenschappers vrezen een confrontatie tussen de Zuid-Afrikaanse variant en de toch al ongebreidelde Braziliaanse variant, bekend als P.1, die beide besmettelijker en mogelijk dodelijker zijn dan de originele versie van het coronavirus. De varianten hebben geleid tot versnelde Covid-19-pieken.

"Het zou een enorm duel kunnen worden", zei Maria Carolina Sabbaga, een van Butantans coördinatoren voor het bestuderen van nieuwe varianten. "Ik denk dat P.1 het al heeft overgenomen. Ik weet niet zeker of de Zuid-Afrikaanse P.1 zal inhalen, laten we eens kijken. "

In studies lijken de huidige vaccins minder bescherming te bieden tegen de Zuid-Afrikaanse variant.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April