Brazilië: Grootste crisis president Bolsonaro
01 Apr 2021, 02:24
foto
President Jair Bolsonaro zit in de slechtste tijd van zijn presidentschap. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro wordt geconfronteerd met de grootste crisis van zijn presidentschap nadat de hoofden van het leger, de marine en de luchtmacht allemaal zijn opgestapt en het land zijn hoogste dagelijkse Covid-19-dodental heeft geregistreerd. Het ongekende aftreden van de defensiechefs wordt gezien als een protest tegen pogingen van Bolsonaro om ongepaste controle uit te oefenen over het leger.

De populariteit van Bolsonaro is sterk gedaald door zijn reactie op Covid-19. Bijna 314.000 mensen zijn omgekomen, met een nieuw dagelijks record van 3.780 op dinsdag.

Het Braziliaanse ministerie van Defensie heeft woensdag nieuwe commandanten van zijn strijdkrachten benoemd. Paulo Sergio Nogueira de Oliveira zal het leger overnemen, Almir Garnier de marine en Carlos Almeida Baptista Júnior de luchtmacht, zei minister van Defensie, Walter Braga Netto, tijdens zijn eerste persconferentie sinds hij deze week zijn nieuwe rol op zich nam.

Terwijl hij de namen aankondigde, zei Braga Netto dat de strijdkrachten trouw bleven aan hun constitutionele missie. "Het leger is in het verleden niet gebrekkig bevonden en zal ook niet gebrekkig worden bevonden wanneer het land het nodig heeft", zei hij.

Alle drie de militaire officieren hebben een langdurige staat van dienst, wat de vrees bij sommige analisten wegneemt dat Bolsonaro misschien meer jonger personeel kiest dat bereid is om de strijdkrachten te politiseren.

Nogueira de Oliveira, die de hoogste gezondheidsfunctionaris van het leger was, is een verrassende keuze nadat hij Bolsonaro's minachting publiekelijk had bekritiseerd en had geprezen hoe de strijdmacht erin was geslaagd om het sterftecijfer van Covid-19 op 0,13% te houden - ruim onder de 2,5% onder de algemene bevolking. Hij pleitte ook voor sociale distantiëring, drong aan op het gebruik van maskers en waarschuwde voor een waarschijnlijke derde golf van infecties.

Bolsonaro heeft zich in schril contrast uitgesproken tegen lockdowns, twijfels gezaaid over vaccins en heeft onbewezen ‘wonder’ genezingen doorgevoerd.

De benoeming van de nieuwe commandanten komt op de verjaardag van de staatsgreep in 1964 in Brazilië, die leidde tot 21 jaar militair bewind in het land.

Braga Netto bracht dinsdag een verklaring uit waarin hij de gebeurtenissen van 31 maart 1964, toen het leger de macht greep in Brazilië, beschreef als een "beweging" in plaats van een staatsgreep. Hij zei dat het 'begrepen en gevierd' moest worden als onderdeel van het 'historische traject' van Brazilië.

De abrupte veranderingen in de top van de strijdkrachten, na een schokkende kabinetsherschikking op maandag, onderstrepen de omvang van de politieke en volksgezondheidscrises in Brazilië, dat nu het wereldwijde epicentrum is van de Covid-19-pandemie. Ze markeren ook een sterke verschuiving in de betrekkingen tussen Bolsonaro, een extreemrechtse voormalige legerkapitein die zijn regering heeft gevuld met huidig ​​en voormalig militair personeel, en de beroepsofficieren die de strijdkrachten leiden.
Advertenties