Schepen vervolgen route weer door Suezkanaal
30 Mar 2021, 09:51
foto
De Ever Given vaart weer vrij door het Suezkanaal nadat het bijna een week het kanaal had geblokkeerd. (Foto: Reuters)


Het verkeer in het Suezkanaal in Egypte is hervat nadat bergingspersoneel het gestrande containerschip dat het kanaal bijna een week blokkeerde, had vlot getrokken. Schepen toeterden om te vieren dat de 400 meter lange Ever Given maandag werd vrijgemaakt met de hulp van baggerschepen en sleepboten.

Honderden schepen wachten om door het kanaal te varen dat de Middellandse Zee met de Rode Zee verbindt. Het is één van de drukste handelsroutes ter wereld.

Peter Berdowski, CEO van het Nederlandse bergingsbedrijf Boskalis, zei dat de Ever Given maandag om 15.05 uur was gelicht, "waardoor een vrije doorgang door het Suezkanaal weer mogelijk werd".

Egyptische functionarissen zeggen dat de achterstand van schepen die wachten op doorvoer, binnen ongeveer drie dagen moet worden weggewerkt, maar deskundigen vinden dat het domino-effect op de wereldwijde scheepvaart weken of zelfs maanden kan duren.

Bergingsteams stonden voor een enorme uitdaging nadat het schip van 200.000 ton afgelopen dinsdagochtend vastliep bij harde wind en een zandstorm die het zicht verminderde.

Een Nederlands gespecialiseerd bergingsteam, SMIT, hield toezicht op een vloot van 13 sleepboten, kleine maar krachtige schepen die grote schepen kunnen verplaatsen, terwijl ze probeerden de Ever Given in beweging te krijgen. Er werden baggerschepen aangevoerd om modder en zand van onder de uiteinden van het schip te graven, waarbij 30.000 kubieke meter zand werd verwijderd.

In het weekend werd gevreesd dat een deel van de scheepslading van zo'n 18.000 containers zou moeten worden verwijderd om de lading lichter te maken. Maar de vloed hielp de sleepboten en baggerschepen bij hun werk en maandag vroeg werd het achterschip (achterkant van het schip) bevrijd en zwaaide het grote schip over het kanaal, onder luid gejuich. Uren later kwam ook de boeg (voorkant) los en kon de Ever Given met zijn sleepboten wegvaren.

Het schip werd naar de Great Bitter Lake gesleept, dat tussen twee delen van het kanaal ten noorden van de bergingslocatie ligt, waar het veiligheidscontroles zal ondergaan.



Verder verloop
Een maritieme bron vertelde maandagavond aan persbureau Reuters dat schepen in zuidelijke richting naar de Rode Zee reisden, terwijl kanaaldienstverlener Leth Agencies zei dat de schepen de doorvoer van Great Bitter Lake hadden hervat.

Sommige schepen hebben de regio al verlaten en geven de voorkeur aan een alternatieve, langere route rond het zuidelijkste puntje van Afrika.

Het is onvermijdelijk dat ladingen hun bestemming veel later bereiken dan gepland. Er kunnen opstoppingen zijn wanneer ze in de haven aankomen, terwijl toekomstige vaarschema's in de war zijn geraakt. De kosten voor het verzenden van goederen naar Europa zullen daardoor naar verwachting stijgen, meldt BBC Business Correspondent, Theo Leggett.

Scheepvaartgroep Maersk zei dat de "rimpeleffecten op de wereldwijde capaciteit en uitrusting" aanzienlijk waren.

"Er zal duidelijk een onderzoek komen, want dit heeft zo'n grote impact gehad en wat er hier precies is gebeurd, denk ik, zal nog enige tijd ter discussie staan", zegt Marcus Baker, Global head of marine and cargo bij Marsh Inc.

"Wat doen we in de toekomst om ervoor te zorgen dat het niet opnieuw gebeurt? Nogmaals, ik zou dat overlaten aan de bevoegde autoriteiten in Egypte om te beslissen hoe ze ervoor willen zorgen dat het verkeer veilig door het kanaal gaat, want, kijk, het is in hun belang om dat te doen. "
Advertenties