Migranten: Venezolaanse soldaten doodden burgers
28 Mar 2021, 06:39
foto
Venezolaanse migranten aan de oevers van de Arauca-rivier nadat ze hun land zijn ontvlucht vanwege militaire operaties. (Foto: Reuters)


Venezolanen die naar Colombia vluchten om te ontsnappen aan botsingen tussen het Venezolaanse leger en onregelmatige gewapende groepen, hebben soldaten beschuldigd van misbruik, waaronder het doden van burgers. De stroom vluchtelingen, geschat op 4.000 door een functionaris in de gemeente Arauquita in Colombia, begon zondag nadat de Nationale Boliviaanse Strijdkrachten (FANB) van Venezuela een offensief lanceerde tegen illegale gewapende groepen in La Victoria, een Venezolaanse stad aan de overkant van de Arauca-rivier vanuit Arauquita.

Venezuela zei dat het onderzoek doet naar beschuldigingen dat leden van zijn leger misbruik hebben gemaakt, waaronder het opsluiten en doden van burgers, evenals het plunderen en platbranden van huizen.

"Ze vielen ons huis binnen en namen alles van ons af. Toen ze aankwamen, braken ze alles, de deuren; ze kwamen binnen en namen alles mee wat ik in huis had, in de werkplaats," vertelde monteur Jose Castillo, die vrijdag met zijn zwangere vrouw en 12-jarige dochter in Colombia aankwam, aan Reuters. "Ik kon niet blijven omdat ze mensen vermoorden. Ze vermoordden enkele buren en kleedden ze in Venezolaanse legeruniformen om ze voor te doen als guerrillastrijders," zei Castillo.

Reuters kon niet onafhankelijk de beschuldigingen van Castillo verifiëren, of die van andere ontheemde Venezolanen die op hun mobiele telefoons foto's lieten zien van dode mensen die camouflage-uniformen droegen met wapens naast hun handen.

Dissidenten van de gedemobiliseerde Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die een vredesakkoord uit 2016 met de Colombiaanse regering afwijzen, zijn volgens de vluchtende burgers het doelwit van de militaire operaties. Maar de slachtoffers waren inwoners van La Victoria en omgeving, zeiden ze.

De Venezolaanse minister van Defensie, Vladimir Padrino Lopez, vertelde op een persconferentie dat twee Venezolaanse soldaten zijn omgekomen bij schermutselingen, samen met zes irreguliere strijders die hij terroristen noemde. Nog eens 39 zijn gevangengenomen, voegde hij eraan toe in een verklaring.

"We moeten elke groep van elke ideologie, van elke buitenlandse nationaliteit, uit de weg ruimen", zei Padrino. "We zijn verplicht om ze uit te zetten, hoe ze ook heten."

De beschuldigingen tegen het leger van Venezuela weerspiegelen niet de ethiek ervan, zei Padrino. De Venezolaanse strijdkrachten zijn verplicht het land te verdedigen tegen irreguliere groepen, zei hij, eraan toevoegend dat de mensenrechten zouden worden gerespecteerd en de gebeurtenissen zouden worden onderzocht.

In een aparte verklaring beschuldigde het ministerie van Defensie van Venezuela de Colombiaanse regering en de Amerikaanse Central Intelligence Agency ervan de buitenlandse strijders te steunen.

De hoofdaanklager van Venezuela, Tarek Saab, schreef in een reeks Twitter-berichten dat Venezuela onderzoek doet naar gebeurtenissen in La Victoria, om te zien of rechten zijn geschonden.

De Colombiaanse president Ivan Duque beschuldigt de regering van zijn Venezolaanse ambtgenoot Nicolas Maduro ervan FARC-dissidenten en leden van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN) te beschermen, iets wat de regering in Caracas ontkent.

Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April