Interactieve sessie WWF en Clevia Park over natuur
27 Mar 2021, 18:42
foto
Manager Kristinadewi Legiman van Clevia Park legt de kinderen uit waarom bomen en natuur belangrijk zijn.


Mensen in ruim 180 landen over de hele wereld doen vanavond een uur lang hun lichten uit. Door mee te doen aan Earth Hour vragen zij alle samenlevingen om aandacht te schenken aan het belang van de natuur. Het accent ligt dit jaar op (het schoonhouden van) rivieren. De lichten gaan om 20.00 uur uit.

De voorgaande jaren organiseerde het Wereld Natuur Fonds (WWF) een groot evenement op het Onafhankelijkheidsplein, waar de lichten van alle omringende gebouwen een uur lang werden uitgedaan. Echter is vanwege de Covid-19-maatregelen Earth Hour dit jaar virtueel, zegt Dylan de Gruijl, Communicatie Manager van WWF-Guianas. Een talkshow op televisie, een oproep op social media en het plaatsen van een heel grote fotoframe van de hand van artiest George Struikelblok op Waka Pasi zijn enkele van de activiteiten waarmee de organisatie in Suriname aandacht vraagt voor bescherming van de natuur.

Het WWF heeft in samenwerking met Clevia Park een interactieve ontmoeting gehouden voor kinderen van Smart Kids Academy, een basisschool voor adaptief onderwijs. “We zijn op het Clevia Park geweest en we hebben een verhaal verteld over de natuur, over de jaguar, over schildpadden en over Earth Hour. En het leuke van kinderen is dat ze er geheel open voor staan. Ze begrijpen ook dat als je de natuur in gaat, je er goed voor moet zorgen, en ook hoe belangrijk het is om de natuur schoon te houden. Maar soms vergeet je dat als je ouder wordt of vindt je andere dingen belangrijker. En daarom is het belangrijk om ermee bezig te blijven zijn”, vertelt De Gruijl.

Voor manager Kristinadewi Legiman van Clevia Park was het haast logisch om voor deze activiteit met het WWF samen te werken. Het park heeft vaker kinderen op bezoek voor een educatieve dagtrip en houdt bij al haar werkzaamheden, inrichting en uitingen zoveel mogelijk rekening met duurzaamheid en behoud van de natuur. Zo zijn vrijwel alle meubels gemaakt met recyclemateriaal, zoals pallets die doorgaans buiten de winkels staan te verrotten. “Maar ook van oude koffiepotten kun je vazen maken. Probeer zoveel mogelijk te recyclen waar het kan. Wanneer je naar de winkel gaat, breng een boodschappentas mee. Dat helpt. Het lijkt heel klein, maar in the end helpt het allemaal”, luidt de boodschap van Legiman.

Er is awareness, maar nog niet bij de hele samenleving, zegt Michael Hiwat, Marine Officer van WWF-Guianas. “Ik denk we daar nog steeds op moeten blijven hameren. Er is nog heel veel werk, zowel voor ons als ngo, maar ook voor de overeind om toch meer bewustzijn te creëren, want we zien dagelijks dat mensen nog steeds het milieu vervuilen of zomaar bomen kappen, dus de bewustwording van hoe we omgaan met het milieu en hoe we omgaan met vervuiling, dat kan beter.” Hiwat bestempelt de ontmoeting met Smart Kids Academy als een heel leuke interactieve sessie, waarbij de organisatie uit twee boekjes voorlas en over en weer vragen werden gesteld. Ook mocht de groep een wandeling maken door het Clevia Park.

“Ik heb geleerd dat als er geen bomen zijn, dan is er geen zuurstof. En als er geen zuurstof is, dan gaan mensen dood. Dat je goed voor de natuur moet zorgen en geen rommel op straat moet gooien,’ vertelt Ian van groep 8. Ook voor David van groep 7 was het een hele belevenis: “Ik vond het leuk. We hebben vragen beantwoord, we hebben naar dieren gekeken, we hebben over de natuur geleerd en wat we moeten doen om de natuur schoon te houden.” Volgens Hiwat zijn de sessies met kinderen ontzettend belangrijk. “De jeugd is de toekomst en we moeten onze kennis altijd delen met de jongeren, want op een gegeven moment nemen zij over”, stelt de Marine Officer van WWF-Guianas.
Advertenties