Concacaf WK Kwalificatie: Spelers om op te letten
27 Mar 2021, 16:40
foto
Aanvaller Gleofilo Vlijter is toegevoegd aan het Surinaams Nationaal Elftal. Hij komt uit voor het Israëlische Beitar Jerusalem. (Foto: Concacaf)


Suriname en Canada hebben in Groep B van de eerste ronde van de Concacaf Wereldbeker kwalificatie voor Qatar (WCQ) 2022 gewonnen. Met een beter doelsaldo (4), is Canada na 1 gespeelde wedstrijd de groepswinnaar. Suriname is tweede met 3 doelpunten. Vandaag komt Suriname uit tegen Aruba. Die wedstrijd wordt vanavond om 21:00 uur gespeeld in Tampa, de Verenigde Staten.

De eerste ronde is woensdag gestart met 29 teams die op zoek gaan naar een eerste plaats in hun respectievelijke groep, wat hen een plaats in de tweede ronde verzekerd. Kijkend naar de teams die meedingen zijn er belangrijke spelers uit Suriname, de Britse Maagdeneilanden, Belize en de Dominicaanse Republiek die een extra dimensie toevoegen aan het spektakel.

Concacaf zei dat veel van de jonge talenten die schitterden tijdens de 2019-2020 Concacaf Nations League (CNL) weer in actie zullen komen in de Concacaf WCQ. De regionale voetbalfederatie gaf een overzicht van een aantal spelers uit onder Suriname, de Britse Maagdeneilanden (BVI), Belize en de Dominicaanse Republiek om in hun respectievelijke poules scherp in de gaten te houden.

Suriname zit in poule B samen met Canada, de Cayman Islands, Aruba en Bermuda. In deze groep zegt de Concacaf dat Gleofilo Vlijter van Suriname "een van de meest opwindende aanvalsmogelijkheden in de Concacaf-regio van vandaag is." Vlijter (21) speelt actief voor Beitar Jerusalem in Israel, maar heeft met Suriname naam gemaakt in de internationale arena.

"Simpel gezegd, Vlijter was spectaculair tijdens de CNL en maakte tien goals in zes wedstrijden. Hij was de topscorer in de competitie," schrijft Concacaf. Het zegt dat Vlijter vier doelpunten scoorde in de 6-0 overwinning van Suriname op Nicaragua en een voorname rol speelde in beide overwinningen op Dominica (4-0, 2-1) en in het 2-2 gelijkspel met St. Vincent en de Grenadines.

Suriname heeft Concacaf WCQ betreden met een ploeg vol spelers uit Europese competities, met Vlijter als een van de stuwers.

In Groep C is de speler die alle ogen naar zich toetrekt, Tyler Forbes (18) van de BVI. Hij maakte op 17-jarige leeftijd furore als een van de jongste spelers ooit op internationale niveau die een tweemaal wist te scoren in een officiele wedstrijd.  Tijdens de CNL scoorde hij drie doelpunte voor zijn team.

In Groep E richt Concacaf de blikken op de 22-jarige aanvaller Krisean Lopez en in Groep D op middenvelder Ronaldo Vasquez (21) van de Dominicaanse Republiek.
Advertenties