‘Dokter’ May deelt weer duizenden flessen 'osodresi' uit
23 Mar 2021, 01:37
foto
Het was een komen en gaan van mensen zaterdag aan de Verlengde Welgedacht A. Er zijn 5.000 flessen 'oso dresi' verdeeld.


Beoefenaar van alternatieve geneeskunde, Germain May, heeft in het weekend meer dan 5.000 flessen van 250 milliliter verstrekt aan mensen op een privéterrein aan de Verlengde Welgedacht A. De mensen zijn zoals gewoonlijk in grote getale zijn Super Fever Medicine komen ophalen. May heeft binnen twee uren 2.500 flessen uitgedeeld. “Ik had heel veel twijfel of de mensen het medicijn zouden komen ophalen. Maar het lijkt erop dat mensen gewoon gingen loeren wanneer ik weer het drankje zou uitdelen. Ik ben de mensen hun bushdoctor en a friend in need is a friend indeed”, zegt May.

Het verstrekken van zijn medicijn is de eerste keer nadat hij in februari tot twee maal toe door de politie is ontruimd in de openbare plekken Albina en Paramaribo Noord. Hij was aan het overwegen om hiermee te stoppen. “Ik vreesde niet dat de politie zou optreden, omdat ik op mijn terrein bezig was. De politie heeft het recht niet om me te zeggen dat ik mensen in mijn huis geen drinken of eten mag geven”, zegt May.

De traditionele geneeskundige heeft geen goed woord over minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Hij had May voorgehouden dat ze zouden praten over zijn medicijnen, maar de traditionele geneesheer is hiervoor nooit uitgenodigd. “De minister houdt zich alleen aan zoete praatjes, maar als het komt op daden, ben ik teleurgesteld in hem”, zegt May. Hij wijst erop dat minister reeds is gestart met de vaccinatiecampagne om Covid-19 te bestrijden. “Dat is belastinggeld van onze mensen, maar ik haal het geld uit mijn eigen zak om de gemeenschap te helpen en dat doe ik uit liefde”. Hij gaat nog deze week 15.000. flessen uitdelen.

Hoewel May nooit publiekelijk zegt dat het medicijn gebruikt kan worden tegen het coronavirus, wordt dat wel aangegeven door veel mensen zoals Merlien die net als vele personen zaterdag het drankje heeft opgehaald.  Zij vertelt dat een vriend was besmet met het virus en hij lag in het ziekenhuis. Nadat hij de Super Fever Medice en capsules heeft gedronken, voelde hij zich binnen drie dagen weer gezond.

Zij ging ervan uit dat het medicijn voor een geestelijk boost heeft gezorgd, waardoor de persoon zich weer beter voelde. Ze geloofde niet echt dat het zoveel effect had, totdat ze ook ziek werd en bijna alle symptomen van corona had tijdens de piekperiode van de ziekte. “Ik heb de Super Fever Medicine en een hoesdrank van May gedronken en voelde me na vier dagen weer gezond. Binnen die dagen was ik wel gaan swabben, maar het resultaat was negatief en ik was echt opgelucht”, zegt Merlien. Sindsdien neemt ze dagelijks de Super Fever Medicine in. Zij ervaart dat het middel levens heeft gered van vrienden en familieleden. “Osodresi is in Suriname niet weg te denken, want elke bevolkingsgroep heeft weet van osodresi, die goed werken”, zegt Merlien.

Reactie Ramadhin
Minister Ramadhin wil niet reageren op een individuele zaak van een traditionele geneeskundige. Het ministerie wil de sector goed organiseren. “Als personen vinden dat ze iets willen doen, moeten ze dat maar doen. De autoriteiten zullen naar de zaak kijken en May moet niet denken dat ik op elke actie ga reageren”, zegt Ramadhin. De bewindsman wil de sector niet aanvallen, maar juist ordenen en dat gaat niet binnen een paar dagen of weken plaatsvinden.

May is niet de enige beoefenaar van de traditionele geneeskundige. Ramadhin benadrukt dat de beoefenaar van traditionele geneeskundige dient te weten dat hij met iets bezig is dat niet is gereguleerd. “En wanneer dat niet geregeld is, moet je weten dat je illegaal bezig bent. Wij zullen vanuit onze bevoegdheid moeten optreden wanneer de volksgezondheid in gevaar komt”, stelt Ramadhin.
Advertenties