Haïti: Honderden gevangenen ontsnapt uit detentie
27 Feb 2021, 17:25
foto
De politie in Haiti heeft enkele gevangenen snel weer gepakt, maar honderden anderen zijn nog steeds op de vlucht. (Foto: AFP)


Meer dan 200 gevangenen zijn op de vlucht in Haïti nadat ze zijn ontsnapt uit een gevangenis nabij de hoofdstad Port-au-Prince. De autoriteiten zeiden dat 25 mensen zijn omgekomen na de massale ontsnapping van donderdag uit de Croix-des-Bouquets-gevangenis, onder wie de gevangenisdirecteur.

Onder de slachtoffers waren omstanders die in het geweld waren verstrikt, zeiden ambtenaren. Eén van de vluchtelingen, een machtige bendeleider genaamd Arnel Joseph, werd uren na zijn ontsnapping gedood.

Joseph, die nog steeds enkelboeien in de gevangenis droeg, was een passagier op een motorfiets die bij een controlepost werd afgevlagd, zei politiewoordvoerder Gary Desrosiers. De motorfiets stopte niet en Joseph trok een pistool voor de agenten die hem vervolgens neerschoten en dodelijk verwondden, zei Desrosiers. Joseph was de meest gezochte bendeleider van Haïti vóór zijn arrestatie in 2019.

Details van de ontsnapping zijn niet duidelijk, hoewel aanvankelijk werd gemeld dat meer dan 400 gevangenen waren ontsnapt. Getuigen meldden dat ze donderdag rond het middaguur geweerschoten hoorden en dat gevangenen toen uit de gevangenis renden.

Het personeel van een nabijgelegen kledingwinkel vertelde verslaggevers dat ze gedwongen waren spullen aan de ontsnapte gevangenen te geven.

De gevangenis van Croix-des-Bouquets werd in 2012 ingehuldigd en was ontworpen voor een maximale capaciteit van 872 gevangenen, meldde persbureau AFP.

Frantz Exantus, de communicatiesecretaris van Haïti, vertelde vrijdag op een persconferentie dat de gevangenis vóór de uitbraak meer dan 1.500 gevangenen had gehuisvest.

"Vijfentwintig mensen stierven, waaronder zes gevangenen en divisie-inspecteur Paul Hector Joseph die de leiding had over de gevangenis", zei hij. "Onder de doden waren enkele gewone burgers die tijdens hun ontsnapping door de gevangenen werden gedood", voegde hij eraan toe. Later voegde hij in een tweet toe dat 60 gevangenen waren opgepakt.

Haïti, het armste land in het Caribisch gebied, is eerder getuige geweest van massale ontsnappingen uit de gevangenis.

In 2019 ontsnapten alle 78 gevangenen van de Aquin-gevangenis in het zuiden van Haïti terwijl de politie werd afgeleid door protesten tegen de regering in de buurt. Twee jaar eerder ontsnapten meer dan 170 gevangenen uit een gevangenis in Arcahaie, ten noorden van Port-au-Prince.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April