BEP ondersteunt One China Policy
12 Feb 2021, 20:56
foto


De regering heeft bij monde van president Chan Santokhi te kennen gegeven de One China Policy van de Chinese regering te onderschrijven. De politieke partij Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) kan zich daarin terugvinden. De partij ziet de verhouding China-Suriname als een waardevolle en wederzijds respectvolle, die kan bijdragen aan voordelige groei en bloei van beide samenlevingen.

Surinamers mogen trots zijn dat wij het belangrijkste feest van de grootste bevolkingsgroep op aarde en als enig land op het westelijk halfrond het Chinees Nieuw Jaar met een nationale vrije dag vereren, zegt de BEP in een verklaring. "Het geeft aan dat wij Surinamers stevig genoeg in onze schoenen staan om vrijelijk te integreren in de vaart der volken. Hoewel vanwege Covid-19 niet zoals gewoonlijk uitbundig gefeest kan worden met ons allen, wordt het eendaagse Nieuwjaarsfeest der Chinezen (in China een week lang) in Suriname toch herdacht. Surinamers kopen Chinese gelukwensen en symbolen voor bij hun huizen, eten speciaal Chinees eten en genieten van het Chinees vuurwerk, dat dit jaar virtueel wordt aangeboden in ons land".

Veel Surinamers studeren de Chinese taal mandarijn en Chinese cultuur op het Confucius Instituut van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, op sommige VWO-Scholen kan ook het mandarijn als keuzevak worden gedoceerd. Een aantal Chinezen is in het binnenland aan het werk in de hout-, goud- en mijnbouwindustrie, evenals de detailhandel. De regering onderhoudt vriendschapsrelaties met de Volksrepubliek China, Surinaamse studenten studeren met Chinese beurzen aan Chinese hogescholen en universiteiten in allerlei wetenschappelijke disciplines, en zijn Chinese investeerders geïnteresseerd in foreign direct investment, op allerlei gebied, in Suriname, stelt BEP. 
Advertenties