Brazilië: Amazone Covid-19-variant driemaal besmettelijker
13 Feb 2021, 05:43
foto
Brazilië begon ongeveer drie weken geleden met vaccineren met vaccins gemaakt door het Chinese Sinovac Biotech en het Britse AstraZeneca. (Foto: Reuters)


Een coronavirusvariant die in het Braziliaanse Amazonegebied is geïdentificeerd, is misschien drie keer zo besmettelijk, maar vroege analyse suggereert dat vaccins er nog steeds effectief tegen zijn. Dat heeft de Braziliaanse  minister van Volksgezondheid gezegd, zonder bewijs te leveren voor de beweringen.

Onder druk terwijl de variant de junglestad Manaus met een verwoestende tweede golf van infecties om zich heen grijpt, probeerde minister Eduardo Pazuello de wetgevers gerust te stellen dat de golf van de afgelopen maanden onverwacht was maar onder controle kwam. Hij vertelde ook tijdens een hoorzitting in de Senaat dat Brazilië tegen juni de helft van zijn in aanmerking komende bevolking zou vaccineren en de rest tegen het einde van het jaar. Zijn uitspraken zijn ambitieus aangezien het land nauwelijks doses voor de helft van de bevolking heeft veiliggesteld.

Brazilië is ongeveer drie weken geleden begonnen met vaccineren met Sinovac Biotech uit China en AstraZeneca uit Groot-Brittannië. Pazuello legde niet uit hoe hun effectiviteit tegen de Manaus-variant werd geanalyseerd.

"Godzijdank hadden we duidelijk nieuws uit de analyse dat de vaccins nog steeds een effect hebben tegen deze variant", zei Pazuello. "Maar het is besmettelijker. Volgens onze analyse is het drie keer besmettelijker. " Het ministerie van Volksgezondheid heeft verder geen informatie verstrekt over een dergelijke analyse.

Het Butantan Instituut in Sao Paulo, dat samenwerkt met Sinovac om het Chinese vaccin te testen en te produceren, zei in een verklaring dat het was begonnen met onderzoeken naar de Manaus-variant, maar dat zeker geen resultaat zal hebben binnen twee weken.

Het biomedische centrum Fiocruz in Rio de Janeiro, dat samenwerkt met AstraZeneca om doses van zijn vaccin te vullen en af ​​te maken, ontwikkeld met de universiteit van Oxford, zei dat het de werkzaamheid ervan tegen de Amazone-variant bestudeert. Het heeft monsters naar Oxford gestuurd en wacht op de resultaten.

Manaus ligt diep in het Amazone-regenwoud en is hard getroffen door een brute tweede golf van gevallen die de hulpdiensten tot het uiterste heeft gebracht. De ziekenhuizen van de stad raakten in januari uit hun voorraad zuurstof, wat de federale overheid ertoe aanzette om voorraden uit het hele land in te vliegen in een poging mensen te redden van de dood.

President Jair Bolsonaro heeft het dodelijke virus gebagatelliseerd, zelfs toen hij de ziekte opliep. Zijn regering wordt er ook van beschuldigd traag te handelen bij het verkrijgen van vaccins, waardoor de vaccinatiecampagne wordt vertraagd. Door de vertragingen zijn de 210 miljoen inwoners van Brazilië kwetsbaar voor één van de ergste uitbraken van het coronavirus ter wereld.

Brazilië heeft donderdag meer dan 9.7 miljoen gevallen van coronavirus gemeld met meer dan 236.000 sterfgevallen als gevolg van Covid-19. Alleen de Verenigde Staten heeft volgens gegevens van de Johns Hopkins University meer infecties en doden geregistreerd. Brazilië is begonnen met vaccineren, maar heeft tot nu toe naar schatting slechts 0,5 procent van de bevolking een vaccin toegediend.
Advertenties