Mathoera bezoekt militaire posten; 'ziet er zeer armzalig uit’
08 Feb 2021, 01:24
foto
Defensieminister Krishna Mathoera bezocht afgelopen vrijdag de militaire posten te Moengo en Albina. Foto: Ministerie van Defensie.


Grensbewaking in het oosten is een grote uitdaging voor militairen. Behalve gebrek aan boten, hebben de militairen geen bevoegdheid om op te treden en beschikken zij niet over adequate middelen. Dit kwam vrijdag naar voren tijdens een bezoek van Defensieminister Krishna Mathoera aan de militaire posten te Moengo en Albina.

“Wij zullen nagaan hoe wij een buitengewone bevoegdheid aan hen kunnen toekennen, zodat zij de minimale handelingen kunnen uitvoeren”, zegt Mathoera aan Starnieuws. Er zullen ook twee boten voor de grenscontrole worden aangeschaft. De minister bezocht de nieuwe militaire post ‘Bushman Hill’, de militaire kazernes te Moengo en Albina en stapte ook binnen bij de militaire politie (mp) te Albina. “Het ziet er zeer armzalig uit”, omschrijft zij haar indruk na de bezoeken. “Er is heel veel achterstallig onderhoud. De afgelopen jaren is er nauwelijks geïnvesteerd in verbetering, vervanging en vernieuwing.”

Manschappen en leidinggevenden vertelden over hun taken en de vele uitdagingen in hun werk. “De militairen hebben geklaagd over hun voeding, uitrusting en achterstallige bevorderingen.” De lijst van problemen is lang. Van gebrek aan boten, voertuigen & communicatiemiddelen, scheuren en ingezakte gebouwen tot aan kapotte hydrofoor en freezer. Er komt een onderhoudsplan, trainingen voor militairen, inzet van de genie en herschikking van de middelen op de begroting, somt Mathoera enkele van de maatregelen op die zij wil treffen.

Militairen zijn gemotiveerd
Naast de rondleidingen, hield de bewindsvrouw de manschappen het nieuw defensiebeleid voor, benadrukte hun rol hierin en specifiek bij de covid-19 bestrijding. Ondanks de vele obstakels, “zijn de militairen bereid zich in te zetten en offers te brengen. Ze zijn wel gemotiveerd”, merkt Mathoera op.

Er was ook een veiligheidsbespreking met militairen, mp, de bestuursdienst, vertegenwoordigers van het BOG en de douane. Rode draad van het gesprek was het belang van samenwerking en afstemming met alle diensten om de grenscontrole te verbeteren.

Meer legerposten
Om meer veiligheid te creëren en het gezag van de overheid (in het binnenland) te vergroten, komen er ook meer legerposten, stelt Mathoera in het vooruitzicht. De eerste stappen zijn al gezet langs de wegverbinding naar de grensplaats Albina. Zo heeft het leger een controlepost, iets voor Moengo opgezet. “Alleen zijn we voor de handhaving, afhankelijk van de politie om op te treden.” Voor nu voeren de manschappen observatiewerk uit in verband met de veiligheid.

“Ook legale productieondernemingen in de hout- en goudsector willen wij tegen betaling ondersteuning bieden.” Deze ondernemingen zijn vaak doelwit van roof en vernieling. Dat levert schade voor de onderneming en de staat Suriname, in deze crisis. “Wij gaan voor meer gezag in het binnenland. Zonder gezag is het een free-for-all.”
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April