Eerste vrouw voor hoogste functie Wereldhandelsorganisatie
06 Feb 2021, 22:24
foto
Ngozi Okonjo-Iweala poseert buiten een Nigeriaanse diplomatieke residentie in Chambesy, nabij Genève, Zwitserland. (Foto: Reuters)


Ngozi Okonjo-Iweala van Nigeria staat op het punt om de eerste Afrikaanse en eerste vrouw te worden die de omstreden Wereldhandelsorganisatie gaat leiden. De Zuid-Koreaanse rivaal heeft zich vrijdag teruggetrokken en de Verenigde Staten zijn eerdere oppositie heeft laten varen.

De regering van president Joe Biden heeft haar krachtige steun uitgesproken voor Okonjo-Iweala in een verklaring op vrijdag. In de verklaring prijst Washington haar ervaring bij de Wereldbank en het leiden van het ministerie van Financiën van Nigeria en beloofde met haar samen te werken aan de nodige hervormingen.

De twee ontwikkelingen maakten een einde aan maanden van onzekerheid over het leiderschap van de mondiale handelsorganisatie en maakten de weg vrij voor WTO-leden om een ​​op consensus gebaseerd proces af te sluiten en Okonjo-Iweala te bevestigen als de volgende WTO-directeur-generaal.

De Amerikaanse regering van voormalig president Donald Trump had de kandidatuur van Okonjo-Iweala geblokkeerd nadat een WTO-jury haar in oktober als directeur-generaal had aanbevolen. De beslissing vereiste consensus.

Okonjo-Iweala zegt dat ze uitkijkt naar de afsluiting van de race en dat ze vooruitgaat met de nodige hervormingen. "Er is cruciaal werk te doen samen", zei de voormalige directeur van de Wereldbank in een verklaring.

Het kantoor van de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger zei dat het klaar was om met Okonjo-Iweala aan de slag te gaan, en merkte op dat ze "alom gerespecteerd werd vanwege haar effectieve leiderschap en ... bewezen ervaring met het leiden van een grote internationale organisatie met een divers lidmaatschap."

"De regering-Biden kijkt ernaar uit om samen te werken met een nieuwe directeur-generaal van de WTO om wegen voorwaarts te vinden om de noodzakelijke inhoudelijke en procedurele hervorming van de WTO te bereiken," zei hij. Vorige week beloofde het ook een verbintenis tot "positieve, constructieve en actieve betrokkenheid" bij hervormingen.

De in Genève gevestigde waakhond zit zonder directeur-generaal sinds de Braziliaan Roberto Azevedo in augustus een jaar eerder opstapte. Zijn vervanger krijgt te kampen met een door Covid-19 veroorzaakte recessie, spanningen tussen de VS en China en toenemend protectionisme.

De Zuid-Koreaanse minister van Handel Yoo Myung-hee, één van de acht kandidaten die de laatste ronde haalde, heeft vrijdag haar kandidatuur ingetrokken na maanden van diplomatieke druk om te buigen.

"Om de functies van de WTO te stimuleren en rekening houdend met verschillende factoren, heb ik besloten mijn kandidatuur in te trekken", zei Yoo in een verklaring. Ze zei dat haar beslissing was genomen na overleg met bondgenoten, waaronder de Verenigde Staten.

Wachten op Washington
Waarnemers zeggen dat de leiderloze WTO wordt geconfronteerd met de diepste crisis in haar 25-jarige geschiedenis. Het heeft in jaren geen grote multilaterale handelsovereenkomst bereikt en heeft de deadline van 2020 voor het beëindigen van subsidies voor overbevissing niet gehaald.

Velen hopen dat de verandering in het Amerikaanse bestuur zal leiden tot zinvolle hervormingen van de WTO. Sommige van zijn functies zijn verlamd nadat de regering-Trump de benoemingen van rechters in zijn hoogste beroepsinstantie heeft geblokkeerd.

Okonjo-Iweala heeft eerder benadrukt dat de WTO een rol moet spelen bij het helpen van armere landen met Covid-19-medicijnen en vaccins - een kwestie waarover de leden het in de lopende onderhandelingen niet eens zijn geworden.

De WTO zou in theorie een vergadering van haar 164 leden kunnen bijeenroepen om op korte termijn de volgende directeur-generaal te benoemen.

Sommige afgevaardigden zagen dat echter als onwaarschijnlijk, aangezien Biden's keuze van handelsvertegenwoordiger, Katherine Tai, nog niet is beëdigd. Evenmin is er een plaatsvervanger in Genève geselecteerd. John Denton van de Internationale Kamer van Koophandel drong er bij de WTO-leden op aan snel te handelen. "Nu de geopolitieke spanningen hoog zijn, de wereldeconomie in recessie en het 'vaccinnationalisme' een rechtvaardig herstel bedreigt, is er nu geen reden voor verdere vertraging bij het vervullen van deze cruciale rol met de goed gekwalificeerde kandidaat in de aanslag," zei hij.
Advertenties