Cuba opent deuren voor kleine bedrijven
07 Feb 2021, 04:47
foto
Een zicht op de kust van Malecon tijdens een avondklok om de verspreiding van Covid-19 te beperken in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)


Bij een ingrijpende hervorming van de door de staat gedomineerde economie zal de Cubaanse regering kleine particuliere bedrijven toestaan ​​om op de meeste gebieden actief te zijn, waardoor de beperkte lijst met activiteiten wordt geëlimineerd, meldden staatsmedia zaterdag. De maatregel, die komt terwijl het Caribische eiland probeert te herstellen van een economische malaise, zal het veld uitbreiden van 127 activiteiten tot meer dan 2.000, zei minister van Arbeid, Marta Elena Feito Cabrera. Ze sprak op een vergadering van ministers die het beleid heeft goedgekeurd.

Ze zei dat er 124 uitzonderingen zouden zijn, maar de mediaberichten bevatten geen details. Hervormingsgezinde Cubaanse economen hebben lang aangedrongen op uitbreiding van de rol van kleine bedrijven om de economie een vliegende start te geven en banen te creëren. De economie stagneert al jaren en is vorig jaar met 11% gekrompen, als gevolg van een combinatie van de coronaviruspandemie die het toerisme verwoestte en zware Amerikaanse sancties. Cubanen hebben te maken gehad met een schaarste aan basisgoederen en eindeloze rijen om ze te verkrijgen.

De crisis heeft geleid tot een reeks lang beloofde maar vastgelopen hervormingen, van devaluatie van de peso en reorganisatie van het monetaire systeem tot enige deregulering van staatsbedrijven en buitenlandse investeringen.

President Miguel Diaz-Canel zei vorig jaar dat het land geconfronteerd werd met een internationale en lokale crisis en een reeks hervormingen zou doorvoeren om de export te vergroten, de import terug te dringen en de binnenlandse vraag te stimuleren. Hij zei dat de maatregelen zouden bestaan ​​uit "de verbetering van de niet-overheidssector, met onmiddellijke prioriteit bij de uitbreiding van het zelfstandig ondernemerschap en het wegnemen van obstakels".

De niet-overheidssector - de landbouw met zijn honderdduizenden kleine boerderijen, duizenden coöperaties en dagloners niet meegerekend - bestaat voornamelijk uit kleine particuliere bedrijven en coöperaties; hun werknemers, ambachtslieden, taxichauffeurs en handelaars.

De minister van Arbeid zei dat er meer dan 600.000 mensen in de sector waren, ongeveer 13% van de beroepsbevolking. Ze zijn allemaal aangemerkt als zelfstandige en naar schatting is 40% voornamelijk afhankelijk van de toeristenindustrie of werken in het openbaar vervoer.

In de afgelopen zes maanden heeft de regering ook maatregelen genomen om kleine bedrijven en import en export toegang te verlenen tot groothandelsmarkten, zij het alleen via staatsbedrijven.
Advertenties