Groot deel oostgrens technisch bepaald
03 Feb 2021, 22:40
foto
Ambassadeur Harold Kolader (l) en de Franse ambassadeur Antoine Joly paraferen de grensdocumenten. (Foto: CDS)


Suriname en Frankrijk zijn het technisch eens met de bepaling van een groot deel van de oostgrens. Er zijn twee documenten geparafeerd door partijen en die zullen worden aangeboden aan de regering voor goedkeuring en ondertekening. Over de Zuidoost driehoek zal in een later stadium worden onderhandeld, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking weten via de Communicatie Dienst Suriname. De grenslijn is bepaald vanaf de monding van de Marowijnerivier tot aan de samenvloeiing van de Lawa, Litani en de Marowini.

Ambassadeur Harold Kolader, voorzitter van de Nationale Grens Commissie (NGC) en de Franse ambassadeur Antoine Joly hebben de documenten op 1 februari geparafeerd. Het gaat om het protocol dat de grens tussen Suriname en Frans-Guyana over de Marowijne en Lawarivier moet regelen als aanvulling op het Verdrag van 1915. Het tweede document is de Gezamenlijke Verklaring over het gezamenlijk management van de Marowijne- en Lawarivier en de gezamenlijke ontwikkeling van het grensgebied.

Na incidenten op de Marowijnerivier heeft de grenscommissie vanaf 2018 met de Fransen onderhandeld over de grens in de Marowijne-en Lawarivier. De basis van de onderhandelingen was de Conventie van 1915 waarin de methode voor de bepaling van de grenslijn is vastgelegd. Er zijn tijdens het onderhandelingsproces verschillende consultatieronden gehouden met het Traditioneel Gezag in onder andere Marowijne, Lawa, Tapanahoni en Albina. Ook zijn er twee expedities ondernomen.
Advertenties