Gajadien: DNA als instituut in diskrediet gebracht
03 Feb 2021, 00:00
foto
Asis Gajadien


Asis Gajadien (fractieleider coalitie/VHP) vindt het jammer dat Assembleevoorzitter Marinus Bee het parlement in de positie heeft gebracht, waarbij het verwachtbaar is dat er rechtsprocessen zullen volgen. Gajadien zegt in gesprek met Starnieuws dat wanneer de wetgeving gebrekkig is, het voordeel moet gaan naar de persoon die het meest getroffen wordt. Sergio Akiemboto heeft zijn brief naar de president geschreven en weer ingetrokken. Formeel heeft de Assembleevoorzitter volgens de Kiesregeling pas op 22 januari vernomen van de president dat er twee brieven zijn geschreven. Er waren geen rechtshandelingen gepleegd tot dan toe om Akiemboto te vervangen.

Nadat Bee de mededeling deed dat er twee brieven door de president verzonden zijn naar De Nationale Assemblee, hebben diverse fracties in eerste instantie hun zegje gedaan. De meningen in de coalitie waren verdeeld. Na een schorsing heeft Gajadien een voorstel gedaan om onafhankelijke deskundigen te horen in deze kwestie. Op basis hiervan kon De Nationale Assemblee een besluit nemen over de situatie. De politicus zegt dat het college dan ook beter beschermd zou zijn.

Assembleevoorzitter Bee heeft aangegeven dat hij juridisch advies heeft ingewonnen. Voor hem is de wetgeving duidelijk. Akiemboto is geen Assembleelid meer en daarom is hij ook niet geconvoceerd voor de vergadering. Gajadien merkt op dat als er slechts één brief was de Assembleevoorzitter de mededeling kon doen dat het lid heeft bedankt. Maar nu zijn er twee brieven die tegelijk door de president verstuurd zijn naar het college. De voorzitter van het college kan volgens Gajadien niet in zijn eentje beoordelen dat Akiemboto geen lid meer is van het parlement.

Gajadien vreest dat De Nationale Assemblee als instituut in diskrediet is gebracht door het besluit van de Assembleevoorzitter. Door rechtszaken kan het werk van het parlement worden lamgelegd. Het voorstel van Gajadien is niet verder besproken onder aanvoering dat tijdens mededelingen er geen besluiten worden genomen. Intussen hadden de NDP- en de BEP-fractie de vergadering ook verlaten. Bee heeft het agendapunt afgesloten door te concluderen dat Akiemboto geen Assembleelid meer is.
Advertenties