Myanmar: Leger neemt macht over
01 Feb 2021, 10:37
foto
De gekozen leider van Myanmar Aung San Suu Kyi is door het leger afgezet. (Foto: Reuters)


Het leger van Myanmar heeft de macht gegrepen na de arrestatie van burgerleider Aung San Suu Kyi en andere hooggeplaatste leden van haar regeringspartij. Alle gezag is gegeven aan de hoogste legeraanvoerder en de noodtoestand van een jaar is afgekondigd, aldus een verklaring op de militaire tv.

De staatsgreep volgt op een verpletterende overwinning door de partij van Suu Kyi bij een verkiezing die volgens het leger door fraude was ontsierd. Ze drong er bij haar aanhangers op aan "dit niet te accepteren" en "te protesteren tegen de staatsgreep". In een brief die is geschreven ter voorbereiding op haar aanstaande detentie, zei ze dat de acties van het leger het land weer onder dictatuur hebben gebracht.

Myanmar, ook bekend als Birma, werd geregeerd door de strijdkrachten tot 2011, toen democratische hervormingen onder leiding van Aung San Suu Kyi een einde maakten aan het militaire bewind. Ze zat tussen 1989 en 2010 bijna 15 jaar vast. Ze werd internationaal geprezen als een baken van democratie en ontving in 1991 de Nobelprijs voor de vrede.

In de vroege uren vanochtend zei het tv-station van het leger dat de macht was overgedragen aan opperbevelhebber Min Aung Hlaing. Suu Kyi en andere leiders van haar Nationale Liga voor Democratie (NLD) werden gearresteerd.

Soldaten blokkeerden wegen in de hoofdstad, Nay Pyi Taw, en de hoofdstad, Yangon. De staatsomroep ging uit de lucht. Data- en communicatiediensten zijn verstoord. Banken zeiden dat ze gedwongen waren te sluiten en er ontstonden rijen bij geldautomaten.

Een inwoner van Yangon zei tegen persbureau Reuters: "Ik weet niet wat er aan de hand is. Ik ben een beetje bang."

Het leger zegt dat het miljoenen onregelmatigheden heeft aangetroffen bij de parlementsverkiezingen die in november verloren zijn gegaan door de door het leger gesteunde oppositie. De verkiezingscommissie heeft de fraudeclaims afgewezen. Maar het leger had gedreigd "actie te ondernemen" en zegt nu dat het zijn noodbevoegdheden zal gebruiken om een ​​nieuwe stemming te organiseren.

Legerleider Min Aung Hlaing is nu aan de macht in Myanmar. (Foto: Reuters)

De Verenigde Staten heeft de staatsgreep veroordeeld door te zeggen dat Washington "zich verzet tegen elke poging om de uitkomst van recente verkiezingen te veranderen of de democratische overgang in Myanmar te belemmeren". De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, riep op tot de vrijlating van alle regeringsfunctionarissen en leiders van het maatschappelijk middenveld en zei dat de VS "achter de bevolking van Birma staat in hun streven naar democratie, vrijheid, vrede en ontwikkeling. Het leger moet deze acties onmiddellijk terugdraaien."

In het Verenigd Koninkrijk veroordeelde premier Boris Johnson de staatsgreep en de "onwettige opsluiting" van Aung San Suu Kyi. De leiders van de Europese Unie hebben soortgelijke veroordelingen uitgesproken.

Ondertussen drong de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Marise Payne, er bij het leger van Myanmar op aan "de rechtsstaat te eerbiedigen" en "alle burgerleiders en andere die onrechtmatig zijn vastgehouden onmiddellijk vrij te laten".

________________________________________________________________________________________________

Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi is de dochter van de onafhankelijkheidsheld van Myanmar, generaal Aung San, die werd vermoord vlak voordat Myanmar onafhankelijk werd van de Britse koloniale overheersing in 1948. Ze bleef populair bij het publiek ondanks jarenlange huisarrest.

Ze werd in 2010 vrijgelaten en in november 2015 leidde ze de NLD naar een verpletterende overwinning bij de eerste openlijk omstreden verkiezingen in Myanmar in 25 jaar. De grondwet verbiedt haar om president te worden omdat ze kinderen heeft die buitenlandse nationaliteit hebben, maar de 75-jarige wordt algemeen gezien als de facto leider.

In de afgelopen jaren werd haar leiderschap bepaald door de behandeling van de veelal moslim Rohingya-minderheid in het land. In 2017 vluchtten honderdduizenden Rohingya naar het naburige Bangladesh vanwege een hardhandig optreden van het leger als gevolg van dodelijke aanvallen op politiebureaus in de deelstaat Rakhine.

De voormalige internationale aanhangers van Suu Kyi beschuldigden haar ervan niets te hebben gedaan om verkrachting, moord en mogelijke genocide te stoppen door te weigeren het leger te veroordelen of aanklachten van wreedheden te erkennen.

Thuis blijft "de Vrouwe", zoals Suu Kyi wordt genoemd, echter razend populair onder de boeddhistische meerderheid die weinig sympathie heeft voor de Rohingya.

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April