Lot Akiemboto dinsdag duidelijk; meningen verdeeld
01 Feb 2021, 00:00
foto
Sergio Akiemboto


De Nationale Assemblee komt dinsdag in huishoudelijke vergadering bijeen. Dan zal bij het agendapunt 'Mededelingen' de ontslagbrief van Sergio Akiemboto en de intrekking hiervan aan de orde komen. Assembleevoorzitter Marinus Bee om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de wet duidelijk is. Hij zal zich echter niet publiekelijk uitlaten over deze kwestie, tot dinsdag.

De meningen over of Akiemboto nog Assembleelid is, zijn verdeeld - ook onder juristen. Een deel vindt dat Akiemboto pas Assembleelid af is als de president de brief stuurt naar het parlement. Dan wordt in een huishoudelijke vergadering hier mededeling over gedaan. Een ander deel is de mening toegedaan dat met het schrijven van de brief het lidmaatschap reeds komt te vervallen.

Volgens de wet moet de brief gericht worden aan de president van de Republiek Suriname, die op zijn beurt deze doorstuurt naar de leiding van De Nationale Assemblee. President Santokhi heeft beide brieven tegelijk gestuurd. Volgens hem zijn er geen juridische gevolgen omdat de eerste brief als datum had 5 januari 2020, in plaats van 2021. Bovendien is de brief ook ingetrokken.

De fractie van de NDP vindt dat Akiemboto terug mag komen op zijn besluit en dat de brief van de president duidelijk is. Binnen de coalitie is er geen eenduidigheid over deze kwestie. Een deel vindt dat Akiemboto geen Assembleelid is en dat de opengevallen plaats moet worden ingevuld. Een ander deel stelt dat de brieven van Akiemboto pas formeel op 22 januari via de president zijn ontvangen. Het gaat om het bedanken en het intrekken. Volgens dat deel is Akiemboto gewoon Assembleelid. Dinsdag wordt duidelijk wat het lot zal zijn van Akiemboto.
Advertenties