Column: 150 milliliter vloeibare cocaïne
26 Jan, 00:59
foto
Siebrano Pique


In een land waar tonnen aan drugs binnenkomen en weer worden uitgevoerd zonder dat de vervolging behoorlijk kan optreden, worden er 'succesjes' geboekt door 'de kleine man' op te pakken en de les te lezen over overtreding van de Wet op Verdovende Middelen. Het posten van 150 milliliter vloeibare cocaïne in juli 2014 is mislukt. Tijdens de controle van de douanerecherche is de enveloppe ontdekt. De Narcotica Brigade heeft de inhoud toen per ommegaande laten testen door een bevoegde deskundige. Die heeft vastgesteld dat het gaat om cocaïne in vloeibare vorm. Daarna is er blijkbaar niet veel gedaan met deze zaak, totdat ineens een lichtje ging branden bij iemand. Regeren is vooruitzien.

In 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020 heeft er geen vervolging plaatsgevonden van Siebrano Pique. De man liep al die jaren vrolijk rond. In 2017 heeft Pique samen met onder andere 'Wij zijn Moe' actie gevoerd tegen het beleid van de NDP. Hij zei in hart en nieren NDP'er te zijn, maar keurde het beleid rigoureus af. Bouta moest als wakaman worden bestreden. President Desi Bouterse heeft Pique en een groep 'wakamans' uitgenodigd op zijn buitenverblijf Broko Baka om te praten over de problemen. De activist ontkende dat hij is omgekocht met hectaren grond. 

In 2018 heeft Pique meegedaan aan een stille mars die gehouden werd om geweld tegen vrouwen af te keuren. Hij heeft toen de menigte ook toegesproken. In januari 2019 dook Pique ineens op bij NPS Para. Op de vergadering werd toen bekendgemaakt dat hij is toegetreden tot de groene partij. Blijkbaar is deze stap nooit geformaliseerd, want hij is nauwelijks meer gezien bij activiteiten van de NPS. Uit de opsomming blijkt dat Pique voldoende in het openbaar is getreden en niet spoorloos was. De vervolging van hem kon allang worden ingezet.

In september 2020 begon Pique zijn motor op te starten om te protesteren tegen het beleid van de regering.
Enkele malen kwam een handjevol mensen met hem mee. Maar in januari dit jaar begonnen de protesten serieuze vorm aan te nemen. Verschillende groepen, waaronder mensen die aan de NDP gelieerd zijn, hebben meegedaan aan de protesten. Het zag er naar uit dat Pique en de personen om hem heen verder zouden gaan met lawaai maken. Maar Pique is echt niet het gevaar. Hij is slechts een pion die zo wordt verwisseld.

Het is niet 'toevallig' dat ineens uit de oude doos een strafbaar feit naar boven is komen drijven. Al die tijd was de man in beeld, maar niemand heeft eraan gedacht dat hij in feite voor de rechter moet verschijnen. Zaterdag wordt hij thuis opgehaald en de volgende dag is hij in verzekering gesteld. Geruchtmakende cocaïnezaken, ripdeals, coke-landingen in het binnenland die regelmatig plaatsvinden, vele ontdekkingen van drugs op de haven, verdwijningen, moorden, allemaal zaken waarin zelden klaarheid komt. De kleine man wordt gepakt, maar de echte drugsbazen blijven ongedeerd. Er wordt in Suriname met vele maten gemeten als het gaat om opsporing en vervolging. En ja Pique moet verantwoordelijk worden gesteld voor zijn daden, volgens wet en recht. Maar het op dit moment doen, na al die jaren, op het moment dat de aanhang voor protesten toeneemt, riekt naar muggenzifterij.

Nita Ramcharan
Advertenties