Biden maakt zich op voor Witte Huis, Trump neemt afscheid
19 Jan 2021, 18:42
foto
Joe Biden en zijn vrouw Jill stappen op het vliegtuig richting Washington DC, terwijl president Donald Trump zijn afscheidsrede geeft in het Witte Huis.


Joe Biden is in het vliegtuig gestapt op weg naar Washington waar hij zal worden beëdigd als de 46e president van de Verenigde Staten. Hij heeft daaraan voorafgaand een toespraak gehouden op het hoofdkantoor van de Nationale Garde van Delaware. In de toespraak zei hij dat hij "altijd een trotse zoon" van de deelstaat zou zijn.

Hij beschreef de VS en Delaware als "een plaats van hoop en licht en grenzeloze mogelijkheden", en zei: "Delaware zal altijd in mijn hart geschreven staan". De verkozen president werd emotioneel en zijn ogen vulden zich met tranen toen hij hulde bracht aan zijn thuisstaat en aan zijn zoon Beau Biden, die in 2015 op 46-jarige leeftijd aan kanker stierf.

En terwijl Biden zich opmaakt voor het Witte Huis, nam Donald Trump afscheid van Washington. Op zijn laatste ambtsdag hield de vertrekkende president Trump een afscheidsrede vanuit het Witte Huis. Trump, die momenteel geen toegang meer heeft tot zijn persoonlijke sociale media-accounts, sloeg een verzoenende maar uitdagende toon in de video die werd vrijgegeven via de officiële sociale media-accounts van de overheid.

"We hebben gedaan waarvoor we hier kwamen - en nog veel meer", zei hij. "Ik ging de zware gevechten aan, de moeilijkste gevechten, de moeilijkste keuzes - want daarvoor heb je mij gekozen." Hij waarschuwde dat "het grootste gevaar" waarmee het land nu geconfronteerd wordt "een verlies van vertrouwen in onze nationale grootheid" is.

De 45e president heeft de acties van zijn regering doorlopen - van "standhouden tegen China als nooit tevoren" tot "een reeks historische vredesakkoorden in het Midden-Oosten". Hij voegde eraan toe: "Ik ben vooral trots dat ik de eerste president in decennia ben die geen nieuwe oorlogen is begonnen."

Verwijzend naar de rel in het Capitool op 6 januari zei hij: "Alle Amerikanen waren geschokt door de aanval op het Capitool ... Het kan nooit worden getolereerd."

Trump erkende dat een nieuwe regering zou aantreden, maar zei: "Ik wil dat u weet dat de beweging die we begonnen nog maar net is begonnen."
Advertenties