Minister Levens wil ouders geruststellen
19 Jan 2021, 06:41
foto
Minister Marie Levens


Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft in een televisietoespraak ouders willen geruststellen over de voortgang van het onderwijs. Zij deelt mee dat er een krachtige aanpak en werkbeleid is ontwikkeld. De overgang van het oude naar het nieuwe systeem zal op deskundige wijze plaatsvinden. Het ministerie zal er tegelijkertijd voor zorgen dat de vertragingen vanwege Covid-19 worden opgevangen.

Er zijn volgens Levens twee grote uitdagingen. Het onderwijssysteem moet dringend worden vernieuwd, want Suriname loopt achter op de onderwijsaanpak in de wereld en ook in de regio. De vernieuwing van het onderwijs is dus de belangrijkste taak. "De tweede uitdaging, welke wij ook moeten overbruggen, is de Covid-19-pandemie. Afgezien van de risico’s welke dit virus heeft voor onze volksgezondheid en de gezondheid van onze kinderen, vertraagt het ons onderwijsproces", stelde de bewindsvrouw.

"Velen van u maken zich vooral zorgen over de voortgang van het onderwijs voor uw kinderen en u wil dat zij geen achterstand mogen oplopen in hun ontwikkeling. Laat mij u geruststellen: we hebben een krachtig beleid en werkaanpak ontwikkeld, waarin wij beide uitdagingen de komende jaren zullen overbruggen en overwinnen. Ik wil jullie allen de garantie geven dat de kinderen op enthousiaste en deskundige wijze de wisseling van het oude onderwijssysteem naar het nieuwe zullen doorlopen en dat wij tegelijkertijd ervoor zullen zorgen dat de Covid-vertragingen worden opgevangen."

Binnenkort zal het ministerie in een reeks van informatie-uitzendingen stap voor stap laten zien hoe de onderwijsvernieuwing eruit zal zien. "Wij zullen u laten zien hoe de nieuwe manier van toetsen werkt. Wij zullen u voorbeelden van lesmomenten laten zien en we zullen ook stilstaan bij de nieuwe wijze van overgaan van het ene leerjaar naar het volgende leerjaar. Wij weten u te bereiken waar u ook zit en wij weten dat niet iedereen een computer of laptop heeft. Wij weten ook dat nog niet iedereen elektriciteit heeft. Wij hebben alles in kaart gebracht en wij zullen u bereiken. Dank aan alle leerkrachten en docenten, die ook nu de scholen gesloten zijn, elke dag met ons samenwerken. Vol vertrouwen gaan we verder,” zei de minister. De scholen zouden 6 januari opengaan na de kerstvakantie, maar door de tweede golf van Covid-19 is het onderwijsproces nog niet opgestart.
Advertenties