Vakbondsleider Edam: Ik voer actie tegen komst IMF
10 Jan 2021, 06:37
foto
Vakbondsleider Imro Edam zegt dat hij zaterdag bij de protestacties was omdat hij zijn stem wilde laten horen tegen de komst van het IMF. Hij heeft gebruik gemaakt van de demonstratie.


Vakbondsleider Imro Edam heeft ook geprotesteerd zaterdag maar heeft de demonstratie van activist Siebrano Pique niet ondersteund. Hij heeft gebruik gemaakt van de demonstratie om zijn stem te laten horen. Hij heeft met een groep werkers uit de gezondheidszorg gedemonstreerd, omdat hij tegen het binnenhalen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is. Saneren van het ambtenarenapparaat en afbouwen van subsidies zijn ook eisen van IMF om landen financieel te ondersteunen. Edam zegt in gesprek met Starnieuws dat het bij hem niet gaat om de regering naar huis te sturen en hij staat ook niet achter de leuze 'Weg met Chan'.

Edam merkt op dat ziekenhuisdirecteuren een brief hebben gekregen van minister Amar Ramadhin waarin hen is meegedeeld dat medicamenten niet langer via de overheid gekocht zullen worden bij het Bedrijf Geneesmiddelenvoorziening Suriname. De vakbondsleider voert aan dat ziekenhuizen nauwelijks in staat zijn salarissen en emolumenten te betalen. Dit besluit van de regering zal enorme gevolgen hebben voor de gezondheidszorg. De ziekenhuizen hebben geen toestemming gekregen vanaf 2014 om de ligdagtarieven te verhogen.

"Ik heb mijn stem laten horen als vakbondsleider en ik ben niet met politiek bezig", accentueert Edam. Hij heeft wel een groep mensen van de NDP gezien, een groep van Pique, maar ook personen die niet van een politieke partij zijn. Edam deelt mee dat hij met mensen uit de gezondheidssector daar was. Hij kondigt aan dat er nog grote acties zullen komen tegen IMF. Hij wacht het gesprek van maandag af die de Nationale Ziekenhuisraad met de minister zal hebben. Veel hangt af van het resultaat van dat gesprek af.

De vakbondsleider benadrukt dat hij in eerste instantie actie voert met werkers uit de gezondheidszorg. Hij is ook onlangs toegetreden tot het bestuur van de Centrale van Landsdienaren Organisaties. Het kan dat de actie verder wordt uitgebreid. "Maar ik voer geen actie om de regering naar huis te sturen, want dat is niet mogelijk. Alleen De Nationale Assemblee kan dat doen", meent Edam. Hij deelt mee ook aan CLO-voorzitter Ronald Hooghart te hebben gezegd dat in 1999 niet hij de regering-Wijdenbosch naar huis heeft gestuurd met de actie. Toen de steun van de NDP-Assembleeleden wegviel, heeft de toenmalige president Jules Wijdenbosch vervroegde verkiezingen uitgeschreven. Edam voert aan dat de grondwet duidelijk is. Door acties gaat een regering niet naar huis. "Ik doe niet mee met de actie van Pique, want ik ben geen volger, ik ben een leider en ik voer geen politieke acties", stelt Edam.

Raoul Lith
Advertenties