VS: Migrantenkaravaan zal geen doorgang krijgen
09 Jan 2021, 22:21
foto
Hondurese migranten die de VS proberen te bereiken, houden een Hondurese vlag vast terwijl ze voor Guatemalteekse soldaten staan ​​die een weg blokkeren in San Pedro Cadenas ( Izabal, Guatemala) om te voorkomen dat migranten de grens met Mexico bereiken.(Foto: Reuters)


De Verenigde Staten, zijn Midden-Amerikaanse bondgenoten en Mexico zullen niet toestaan ​​dat een groep migranten die een reis naar het noorden vanuit Honduras voorbereidt, naar de Amerikaanse grens reist, zei een hoge Amerikaanse grensfunctionaris vrijdag. Hondurezen hebben WhatsApp- en Facebook-groepen gemaakt, waarvan sommige duizenden abonnees hebben, om een ​​nieuwe caravan te organiseren die gepland staat om op 15 januari te vertrekken vanuit de noordelijke stad San Pedro Sula, ondanks de pandemie van het coronavirus.

"Verspil geen tijd en geld, en breng uw veiligheid en gezondheid niet in gevaar", zei Mark Morgan, waarnemend commissaris bij de U.S. Customs and Border Protection, in een verklaring. "Migrantenkaravanengroepen mogen niet naar het noorden trekken in strijd met de soevereiniteit, de geldende volksgezondheidsverordeningen en de immigratiewetten van de respectievelijke landen in de hele regio."

Veel Hondurezen leven nog steeds op straat nadat hun huizen werden verwoest door de orkanen Eta en Iota.
Beperkingen die zijn ingevoerd om de verspreiding van de pandemie in het arme Midden-Amerikaanse land te beteugelen, maken het voor velen nog moeilijker om weer op de been te komen.

In een Facebook-groep met meer dan 5.500 leden wisselen mensen advies uit over hoe ze het "paradijs" kunnen bereiken, hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen fraudeurs en het coronavirus tijdens hun reis naar het noorden, en ze delen gebeden.

Het zou de tweede dergelijke karavaan zijn die Honduras verlaat sinds de orkanen. In december kwam een ​​karavaan naar Guatemala, maar werd door de autoriteiten uitéén gehaald voordat het Mexico bereikte.

Grensarrestaties bereikten in december het hoogste niveau in bijna twee jaar. Op 19 december zei het team van de verkozen president Joe Biden dat hij en de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador in een telefoontje beloofden een 'nieuwe benadering' van migratiekwesties aan te scherpen die 'alternatieven biedt voor het ondernemen van de gevaarlijke reis naar de Verenigde Staten. . "
Advertenties